Julemandskager
Så er jeg nået til årets sidste juleopskrift, og det bliver på disse sjove og søde julemandskager! Jeg så dem tidligere i år hos den svenske Matklubben, da jeg ledte efter opskrifter til mit svenske benspænd.
Dejen drillede lidt undervejs, så jeg lavede en række justeringer, men jeg synes, at slutresultatet blev ret charmerende! Lidt mere buttede end planlagt, men bestemt søde – og så smagte de ganske godt!
Julemandskager
ca. 15 julemænd
Dej:
120 g hytteost
1 æg
50 g blødt smør
½ dl rørsukker
1 tsk vaniljepulver
et lille knips salt
1 tsk bagepulver
ca. 3 dl hvedemel
½ dl mælk
Derudover:
1 æg
150 g marcipan
½-1 tsk rød fondantfarve
sort fondantfarve
hvid glasur (meget fast)
Pisk æg, sukker, smør, salt, vanilje, bagepulver og hytteost grundigt sammen. Rør melet i og ælt det kortvarigt. Tilsæt lidt mælk, hvis dejen har svært ved at samle sig.
Del dejen i 15 lige store stykker. Del hvert stykke, så du har én del, der er på størrelse med en stor hel valnød og én del, der er lidt mindre. Rul dejstykkerne ti kugler. Sæt de store kugler på en bagepapirbeklædt bageplade og tryk en fordybning i hver af dem. Pensl fordybningen med lidt æg og sæt en mindre kugle i hver fordybning. Bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter. Tag dem ud og lad dem afkøle.
Nu er det tid til at pynte dine julemandskager. Ælt marcipanen med rød farve og rul den ud til en plade på et stykke bagepapir. Husk at bruge lidt flormelis til udrulningen, så marcipanen ikke sætter sig fast på papiret. Brug en rund udstikker med en diameter på 6 cm til at udstikke cirkler. Skær dem over på midten og form to nissehuer af hver marcipancirkel. Sæt dem på dine julemandskager og tegn øjne og skæg med hvid glasur. Mal en sort prik i hvert øje med en tandstik og den sorte farve. Slut af med at rulle en lille kugle af den røde marcipan og lim den fast med hvid glasur midt i ansigtet på hver julemand. Så er han lige til at spise!
Note: Jeg var lidt spændt på udfaldet af disse julemandskager, men jeg synes simpelthen, at de blev så søde! Da de indeholder en del hytteost, tror jeg dog ikke, at de kan holde sig så mange dage, så det er bare om at få dem spist, når de er pyntet!