Julekonfekten er klar
Julekonfekten er nu klar til i aften – juleaften – hvor de søde sager skal nydes, mens vi pakker gaver op. Ovenstående billede viser et udsnit af fadet, og vanen tro er det meste af julekonfekten hjemmelavet.
I år består julekonfekten af:
– brændte mandler med kanel
– økologiske dadler
– marcipankugler fyldt med crunchy peanutbutter
– fyldte chokolader med saltkaramel
– marcipan fyldt med nougat og overtrukket med chokolade
– rosiner vendt i chokolade
– Summerbird risalamande-mandler
Marcipankugler med peanutbutter
– et nyt påfund, der opstod spontant, mens jeg stod og rullede marcipan ud. Jeg brugte i øvrigt en ren rå marcipan fra Økoladen, og den var ganske god – mild og ikke så sukret som de klassiske marcipanmærker. Kuglerne laves ganske enkelt ved at tage lidt marcipan og trykke det til en tynd, flade skive, som du putter en lille smule crunchy peanutbutter på. Vær forsigtig med mængden af peanutbutter, for der er ikke plads til meget i de små kugler. Tryk marcipanen sammen med peanutbutteret, rul det til en kugle og overtræk den med mørk chokolade.
Pynt den evt. med lidt hakkede pistacienødder eller andet funky pynt.
De fyldte chokolader med saltkaramel var gemalens påfund, for han mente, at det skulle vi lave lillejuleaften. Fluks blev der købt noget Valrhona-chokolade – til fyldte chokolader skal du bruge kvalitetschokolade – og så snusede jeg lidt rundt på nettet for at finde en god opskrift på saltkaramel. Jeg faldt for en opskrift hos Valdemarsro, men kom til at putte lidt mere glukosesirup i, da jeg skulle lave det. Heldigvis gav det ikke problemer.
Saltkaramel:
2½ dl fløde
125 g rørsukker
70 g glukosesirup
1-½ tsk saltflager – for eksempel fra Læsø salt eller Il Fornaio
Kog sukker, fløde og glukosesirup ved middelvarme i ca. en halv time. Hold godt øje med kasserollen, for karamelmassen vil virkelig gerne koge over, hvis den kan slippe af sted med det. Husk at røre lidt i gryden ind imellem. Tag gryden af varmen og lad den køle en smule af. Jeg satte halvdelen af karamelmassen til side (mere om dette en af de nærmeste dage), og den anden halvdel smagte jeg til med salt.
Da det var helt afkølet, puttede jeg det i en sprøjtepose og brugte det under produktionen af de fyldte chokolader.
Jeg brugte ca. 350 g god chokolade (kombination af Guanaja 70% og Caraibe 66% fra Valrhona) til de fyldte chokolader.
Da chokoladerne var støbt og slået ud af formen, blev de penslet med lidt guldglimmer.
Uhmm det ser lækkert ud dit juleguf, jeg må prøve at lave de brændte mandler med kanel. Jeg ønsker dig og din familie en rigtig glædelig jul…;-D
Mange tak – vi blev ‘desværre’ også nødt til at prøvesmage undervejs, hehehe! I lige måde – håber du får en dejlig aften 🙂
Åh, hvor ser det dog lækkert ud alt sammen, Piskeris! Rigtig glædelig jul til dig og dine (og mislingerne) – håber I får en dejlig aften 😉
Tak og i lige måde! Glæder mig til at se billeder 🙂
Kattene har allerede fået ‘katteslik’ (dvs. et brev Whiskas hver), og nu snorker de i stuen! Gemalen og jeg trisser til gengæld rundt og får ordnet en masse praktiske ting nu, inden anden skal i ovnen 🙂
Så turde jeg endelig kigge forbi din blog igen, nu jeg kunne se, at indlægget ikke handlede om masser af kød 😉
Din konfekt ser vanvittig god ud! Ærgerligt at jeg slet ikke har haft overskud til at lave sådan noget i år. Derfor er du nødt til at komme forbi med noget – på forhånd tak 🙂
Og rigtig glædelig jul!
Giver de lykkelige omstændigheder da problemer med billeder af kød? 🙂
Mange tak for rosen. Altså så skulle du have varslet lidt før – der er ret langt over til dig nu, når jeg får gæster om ca. fem timer 😀
Glædelig jul!
Det er i hvert fald ikke lige kød – og slet ikke i rå tilstand – jeg har mest lyst til for tiden 😀
Du er tilgivet for ikke at bringe mig konfekt, tror jeg har fået nok at spise her i julen, hehe.
Pyha 😀
Sikke I skal smovse!
Godt ser det ud, kære Piske.
Hav en skøn sule-aften, og nyd fridagene i fulde drag.
Kh La Cucina Nada
Nemlig, der kommer ikke til at mangle mad i aften… og det er jo ikke ligefrem fordi, at der plejer at gøre det her i hjemmet 😀
Håber også, at du får en skøn jul 🙂
GISP ! Jeg har længe sukket over hjemmelavede fyldte chokolade, og jeg har stadig ikke fundet ud af, hvordan man egentlig får det flydende ind i chokoladen 😉 Du må lige give et kursus i det nye år, ikk? 🙂
Glædelig dejlig jul kære Andrea 🙂
Hahaha! Men det betyder i så fald, at du skal vove dig over vandet og over til Djævleøen 😀
Den største udfordring ved fyldte chokolader er at temperere chokoladen – fyldet var ret let i dette tilfælde. Men det kan da være, at jeg skal eksperimentere mere med fyldte chokolader i det nye år?
Og i lige måde 🙂
ORV manner, sikke et udvalg! Det ser sgu skønt ud, gør det. Håber I havde en dejlig, dejlig jul!
Mange tak! Ja, det havde vi, selvom starten var lige lovlig spændende 😀
https://piskeriset.dk/2012/12/25/vagtler-med-aebler-og-gronkal-og-langtidsstegt-and-med-appelsinsauce/
Hold fast, det var da en omgang I skulle igennem! Jeg valgte så at skære spidsen af min tommelfinger, da jeg skulle i gang med at snitte rødkål til rødkålssalat. Måtte en tur på skadestuen og få det kigget på, aflyse en del af gæsterne (min mor blev og passede hunde!) inden vi kunne komme hjem igen og sætte det, der så var klar, på bordet. Ikke lige den ideelle første juleaften i eget hjem 🙂
Irk! Det var da noget af en omgang :-O
Ja det var ikke sjovt! Men vi fik da reddet det meste af aftenen og fik en dejlig middag til trods. 🙂
Rigtig glædelig jul 😀
Lækker mundvandsfremkaldende konfekt.
Tak og i lige måde! Vi spiste dog så sent, at der ikke var megen plads til konfekt, men så kom det bare med til julefrokosten i dag, hvor det blev spist til kaffen i stedet 🙂
Rigtig glædelig jul, piske! Håber, at vi ses i det nye år.
Mange tak og i lige måde! Jeg har tænkt mig at snige mig til et 3D-kig på dit nye køkken på et tidspunkt 😉