Gratinerede blåmuslinger
Jeg har som sagt belgisk mad-benspænd i denne måned, og hvad er så mere oplagt end at invitere gæster, som jeg kan ‘udsætte’ for eksperimenterne? I går havde vi besøg af et vennepar, hvoraf den ene kommer fra Belgien, og til forret fik vi disse gratinerede blåmuslinger. Belgierne er vilde med blåmuslinger – ofte tilberedt i den klassiske dampede version med fløde – men da jeg skrev om månedens benspænd for et par dage siden, nævnte en af bloggens læsere, at hun havde prøvet at få gratinerede blåmuslinger i Belgien. Det lød så spændende, at jeg besluttede mig for at prøve dette.
Jeg skelede til Foodfanatics version, men udskiftede hvidvin med øl, skruede op for krydderierne og ned for smørret.
Gratinerede blåmuslinger
forret til 4-6 personer
500-750 g blåmuslinger
en god klat smør
1 løg, skåret i tern
2 fed hvidløg, hakkede
1 spsk frisk timian
1½ dl lys belgisk øl – jeg brugte Lupulus
Skrub blåmuslingerne rene og fjern evt. ‘skægvækst’ på skallerne. Sørg for at sortere de dårlige fra – dvs. de blåmuslinger, hvor muslingeskallen er delvist ødelagt og de muslinger, som ikke lukker sig, når du giver dem et let slag mod køkkenbordet (så er de nemlig døde).
Smelt en klat smør i en dyb gryde og svits løg og hvidløg i det. Tilsæt timian, øl og blåmuslinger og læg låg på gryden. Lad det koge i 3-4 minutter eller indtil, at blåmuslingerne har åbnet sig. Ryst gryden godt, så muslingerne vender rundt og tag gryden af varmen.
Persillesmør
Rør en persillesmør af følgende ingredienser:
50 g smør
2 fed hvidløg, pressede
2 spsk friskhakket persille
lidt salt
Skil de dampede blåmuslinger ad og læg den del af muslingeskallen med muslingen i over i et ildfast fad. Du skal sandsynligvis bruge to fade til denne portion. Put en lille klat persillesmør oven på hver musling.
Topping
1-1½ dl fintrevet fast ost – f.eks. parmesan eller PrimaDonna
½-1 dl rasp
Drys ost og rasp over blåmuslingerne og sæt dem i ovnen på grillprogrammet (på min ovn er den 190 grader varm). Tag blåmuslingerne ud, så snart osten er smeltet.
Servér de gratinerede blåmuslinger med det samme.
Note: Jeg har ikke før prøvet at spise gratinerede blåmuslinger, men det er da helt klart en fejl, for de smager sindssygt godt! De er ikke specielt svære at lave, så jeg kan varmt anbefale, at du prøver at lave dem til forret på et tidspunkt.
Vi drak selvfølgelig belgiske øl til de gratinerede blåmuslinger. Jeg havde købt et pænt udvalg tidligere på dagen, og så medbragte gæsterne også et par interessante øl. Til blåmuslingerne drak vi Lupulus Blonde – en mild, lys ale med en elegant, letblomstret smag og fin sødme. Meget lækker øl!
I Aalborg har vi en pragtfuld skaldyrs/tapas-restaurant med buffet, og der er det bare en af mine favoritter – må sgu snart derind igen, kan jeg mærke efter dine lækre fotos 😀
– Anne
Hov! Du må lige røbe, hvad det er for en restaurant? Man ved jo aldrig, om jeg kommer på de kanter på et tidspunkt 🙂
Stygge Krumpen – de har en almen ala carte restaurant i stueetagen, samt en skaldyrs/tapas restaurant på 2. sal. 😀
Kom eeeeeeendelig forbi, det er så godt.
– Anne