Esquites – mexicansk majssalat
I går lokkede jeg gemalen med i køkkenet, da der skulle laves mad. Han fremtryllede esquites – en simpel, lun mexicansk majssalat, mens jeg lavede guacamole. Han brugte friske majs, jeg havde købt i Torvehallerne, og som smagte helt fantastisk! Bedste majs jeg nogensinde har smagt – og nej, det var ikke specielle gourmetmajs, bare fordi de var købt i Torvehallerne, og de var heller ikke dyre (fem kolber for tyve kr.
Han freestylede også nogle små oksekødsboller smagt til med røget paprika og hakket peberfrugt.
Esquites – mexicansk majssalat
2 personer
majsolie
3 friske majs (kan også laves med frosne majskorn, men friske er bedst)
1 fed hvidløg, presset
½-1 frisk jalapeno, finthakket
2 spsk fintrevet cheddar
1 spsk mayonnaise – gerne Hellmann’s
1 spsk friskhakket koriander
limesaft
salt
Skær majskornene fri fra majskolberne. Varm olien op i en dyb pande og tilsæt majskornene. Lad det simre i 15-20 minutter og husk at røre i det jævnligt. Tilsæt hvidløg, vend det grundigt og tag så panden af komfuret. Lad majskornene køle af et par minutter, inden du tilsætter jalapeno, cheddar, mayonnaise og koriander. Smag til med lime og salt og servér med det samme.
Note: En ret lækker mexicansk majssalat, der både har saft, sødme og sprødhed fra majsene, men også fedme fra mayonnaisen og et let krydret strejf fra chilien og korianderen. Bestemt en salat jeg skal lave igen ved lejlighed!
Jeg elsker en god guacamole, men vi får det desværre alt for sjældent, eftersom avokadoer er rigtig trælse at købe. Det kan være ret svært at time, hvornår de er modne nok til madlavningen – men ikke overmodne. Mit bedste trick er at købe en pose avokadoer hos Aarstiderne og lade dem ligge i en skål på køkkenbordet i 3-5 dage, indtil de er ved at være modne. Derefter kommer avokadoerne i køleskabet, og så har jeg perfekt modnede avokadoer i 3-5 dage.
Vi skulle selvfølgelig også have guacamole denne aften, så mens gemalen lavede majssalat og kødboller, rørte jeg en guacamole. Nedenstående er min foretrukne opskrift.
Guacamole
2-3 personer
2 godt modne avokadoer (men ikke for modne)
1 lille rødløg, hakket meget fint
1½ tsk chilipulver (alm styrke – som den du finder i supermarkedet)
3-4 fed pressede hvidløg
2 tomater
salt
limesaft
Mos avokadoerne og rør rødløg, chilipulver og hvidløg i. Hak tomaterne og vend dem i guacamolen. Smag til med salt og limesaft.
Ser meget spændende ud begge dele – jeg elsker også en god guacamole, men har mit hyr med avocadoer, der enten er overmodne eller for hårde 🙂
Det har jeg også kæmpet med flere gange, så når jeg skal være sikker på kvaliteten og timingen, plejer jeg at bestille via Aarstiderne. Jeg handlede dog ind i Netto for nylig, og de avokadoer, jeg købte der, viste sig at være rigtig gode. Om jeg bare var heldig, eller om de generelt sælger gode avokadoer, ved jeg ikke, men det vil jeg da undersøge ved lejlighed 🙂
Skal helt sikker prøves, har nemlig en her i huset, der elsker majs, og netop nu kan de næsten købes ved hver grønsagsbod der står langs vejene heroppe i det nordjyske.
Mvh Dorte
Jamen så er det jo helt perfekt! Jeg er selv rigtig glad for majs, mens gemalen er noget mere skeptisk, men han blev heldigvis positivt overrasket over denne her 🙂
Et trick jeg har lært (og bruger med succes!), er at lige løfte avokadoens “knop” af og så kigge efter om den er fin lysegrøn i stedet for brun. Jeg sværger, at jeg ikke har fået en dårlig avokado siden 🙂
Tak for tippet, det kendte jeg ikke 🙂
Den majssalat lyder fantastisk! Den skal prøves! 🙂
Bon appetit – håber du kan lide den 🙂
Hvor lyder det himmelsk – og rigtig friskt og nemt! Både guacamole, majs og spicy okskød er blandt mine favoritter 😀
– Anne
Købte for nyligt en stor bunke majskolber, som er blevet til forskellige ting. Jeg har tit lavet salat med majsene fra kogte kolber, men jeg har aldrig taget dem af først og derefter svitset. Dét må prøves (lige om lidt, faktisk!) 🙂
Perfekt! Der kommer også ret mange majs i min madlavning for tiden. Her til aften lavede jeg en dejlig majssuppe, som jeg blogger om i næste uge 🙂
Så skal jeg igen lave den her salat. Den er så lækker og nem! Jeg skal have den med bløde tacos, refried bønner m lidt bacon, pico de galo og måske lidt creme fraise eller guacamole. Det ved jeg i morgen 😃
Tak for de gode opskrifter 🙏
Det er dejligt at høre! Det er også en af de absolutte favoritter her i hjemmet <3