Börek med feta
Börek med feta var en af de første retter, jeg satte på listen, da jeg researchede til mit tyrkiske benspænd. Jeg har ofte set det som en vegetarret, men börek kan laves i alskens varianter – også med kød.
Jeg fandt en opskrift på hos Dejligt, som jeg før har anbefalet. Jeg skruede dog godt op for fyldet samt erstattede mælk med en blanding af vand og yoghurt.
Til börek bruger man yufkadej, som du ofte kan finde hos tyrkiske grønthandlere. Har du ikke det i nærheden, kan du bruge filodej i stedet – det kan købes i de fleste store supermarkeder.
Börek med feta
3-4 personer
200-300 g yufka eller filodej
1 æg
1 dl vand
1 dl græsk yoghurt
50 g smeltet smør
150 g feta, smulret
2 dl bredbladet persille, hakket
1 dl friskrevet ost
2 spsk nigellafrø
Rør vand, yoghurt, æg og smeltet smør sammen i en skål. Rør feta sammen med persille i en anden skål.
Smør et rundt tærtefad med lidt olie.
Tag din yufka/filodej og skær det ud i strimler på ca. 15 x 35 cm (for det passede med, at jeg så blot skulle dele hvert stykke yufkadej i fire dele). Pensl dejstykkerne med en gavmild portion æggemasse og læg dernæst en smal stribe ost i en stribe på midten af hver dejstykke. Rul det sammen til en pølse og læg den langs kanten af tærtefadet. Fortsæt sådan med de øvrige stykker, indtil du har brugt alt fyldet. Hæld den resterende æggemasse over din börek, frys ost på og slut af med at drysse nigellafrø over. Bag din börek i ovnen ved 220 grader i 20-25 grader.
Servér retten sammen med en salat – for eksempel ezme – og en myntedressing.
Note: Mmm! Börek er en god, sprød og saftig ret, som smager skønt – især sammen med friske grøntsager og en mild dressing eller creme.
Jeg har ikke hørt om Börek før, men ud fra opskriften lyder det virkelig lækkert med en salat til. Det er så dejligt med inspiration fra andres landes madkultur 🙂
Ja, der er nogle virkelig gode retter verden over. Er ret glad for dette benspænd 🙂