Tyrkisk auberginemos
Da jeg havde LCHF-benspænd, var det lidt af en udfordring for de venner, som vi besøgte, for de fleste danskere laver ret kulhydratholdig mad. Et af de vennepar, vi besøgte, lavede en tyrkisk ret, som blandt andet bestod af denne auberginemos. I den oprindelige opskrift er der lidt mel i, men jeg vil tro, du kan udelade det og evt. bruge en lille smule FiberHUSK eller mandelmel.
Da vi havde rester fra dagen før, hvor vi spiste kanin i rødvin, kombinerede jeg det med denne auberginemos.
Tyrkisk auberginemos
ca. 3 personer
2 auberginer
50 g smør
50 g hvedemel
½ l mælk
½ tsk muskatnød
50 g revet ost – gerne manchego
salt og peber
Prik auberginerne et par gange med en gaffel og læg dem på en bageplade. Put dem i ovnen ved 220 grader og lad dem bage i ca. 15 minutter. Lad dem køle lidt af, inden du piller skindet af dem ved at holde dem (en ad gangen) under den kolde hane, mens du skræller skindet af. Skær auberginekødet i små stykker.
Smør smør (!) i en dyb pande og tilsæt mel. Rør det grundigt sammen, så det bliver til en tyk sauce. Tilsæt mælk lidt efter lidt, mens du rører i saucen. Lad være med at panikke, hvis det klumper sig sammen – med lidt tålmodighed kan det godt røres ud igen. Lad det simre lidt, inden du tilsætter muskatnød. Når saucen begynder at tykne, tilsætter du det hakkede auberginekød og rører grundigt. Derefter tilsættes osten, inden du smager din auberginemos til med salt og peber.
Servér den varme auberginemos med det samme.
Note: Det er en cremet og fyldig auberginemos (eller sauce vil nogen mene), som har en ret fed og lækker smag – og så mætter den ret godt. Jeg valgte at kombinere den med kaninresterne, men du kan også sagtens kombinere den med andre former for simremad – typisk retter, hvor du normalt ville lave kartoffelmos. Er du til LCHF, kan du sagtens skrue op for fedtmængden i denne auberginemos, men lav gerne ovenstående udgave først, så du ved, hvor meget fedt du smagsmæssigt kan tillade dig at putte i.
Det lyder spændende – jeg har aldrig hørt om auberginemos før 🙂
Det havde jeg heller ikke, men det smager virkelig godt 🙂
En anden dejlig – melfri – variant er auberginekaviar. Der er et eksempel på en opskrift her fra Politiken. Jeg plejer at bruge lidt mindre olivenolie end nævnt og synes også den fungerer godt uden rosmarin og med lidt frisk hvidløg i ud over de bagte. http://politiken.dk/mad/opskrifter/ECE736084/auberginekaviar/
Det lyder rigtig spændende – det vil jeg tjekke. Tak for tippet 🙂
Sågerne! Det er rigtig godt, jeg elsker det som en del af mange små forretter eller snacks. God som dip til sprøde grøntsager og godt brød. Eller som makker til humus.