Tsukemono – syltede grøntsager
Tsukemono er en samlet betegnelse for syltede grøntsager, som er en vigtig del af den japanske madkultur. Det var derfor også meningen, at jeg skulle lave tsukemono under mit seneste japanske benspænd, men jeg nåede det ganske enkelt ikke. Heldigvis kan man jo sylte året rundt (afhængig af, hvad der er i sæson), og så passer det fint i denne måneds benspænd.
Tsukemono inddeles i en lang række kategorier afhængig af hvilken slags saltsyltning, der er tale om, og hvilke grøntsager der syltes. Du kan se en glimrende oversigt hos Just One Cookbook.
Jeg besluttede mig for at lave asazuke, der kan syltes på et par timer, samt shoyuzuke med gulerødder, der kræver to-tre dages syltning. Her skelede jeg til nogle tips fra No Recipes.
Tsukemono
Asazuke – den hurtige kål- eller agurkesyltning
tilbehør til 2-3 personer
100 g fintsnittet spidskål eller hvidkål
3 g salt
0,25 tsk chiliflager
Asazuke er lynsyltede grøntsager, og her er det mest oplagt at bruge enten agurker eller fintsnittet kål. Lige nu er et af de værste tidspunkter at købe friske agurker på, så jeg gik selvfølgelig efter kål.
Du skal bruge meget fintsnittet kål, som du hælder i skål sammen med salt. Kram det grundigt, indtil kålen bliver blød og vend derefter lidt chiliflager i. Hæld det på et skoldet glas og stil det i køleskabet i 2-3 timer, indtil kålen får et lidt glasagtigt udseende. Nu kan du spise den syltede kål som tilbehør til andre retter.
Shoyuzuke – soyasyltede gulerødder
tilbehør til 4-6 personer
200 g gulerødder, skrællede og skåret i tern der er ca. 1×1,5 cm eller deromkring
2 dl soyasauce
1 dl vand
1 ark tørret tang, revet i mindre stykker
Rør soyasauce, vand og tang sammen. Hæld gulerodsstykkerne i et skoldet glas og hæld soyablandingen over, så den dækker gulerødderne (hvis den ikke gør, så lav lidt mere lage). Stil glasset i køleskabet i 2-3 dage, og så er din shoyuzuke klar til at blive spist. OBS – du kan også hælde blandingen i en lynlåspose og derefter lukke så meget som muligt af luften ud, inden du lukker posen. Så behøver du ikke nær så megen syltelage.
Nakaharacooking (dansk japaner) har også en god med bønnespirer