Sweinhaxe med ølsauce
Sweinhaxe – eller braiseret svineskank, som vi ville sige på dansk – er en populær ret i Tyskland, og det forstår jeg godt. Mørt langtidstilberedt kød kan jeg ikke stå for, og når man samtidig kan kombinere det med grøntsager og ølsauce, så kan det nærmest ikke blive bedre!
Retten er selvfølgelig en del af mit tyske benspænd, hvor jeg blandt andet har lavet knödel, og de blev også brugt som en del af tilbehøret.
Jeg kiggede på en række tyske opskrifter på sweinhaxe og blev overrasket over, at en del af dem vælger at koge svineskanken i et stykke tid, inden den ryger i ovnen. Normalt plejer jeg blot at tilberede udskæringen i ovnen, men jeg tænkte, at jeg ville prøve samme metode.
Sweinhaxe
2 personer
1 kg svineskank
1 tsk sorte peberkorn
2 små løg, pillede og halverede
1 timiankvist
1 rosmarinkvist
salt
Ølsauce:
1½ spsk smør
1½ spsk hvedemel
1 dl væske fra kogningen
1½ dl mørk øl
evt. mørk sirup
salt og peber
Grillede løg:
væde fra svineskankkogning
2 små/mellemstore løg, pillede
Øvrigt tilbehør:
knödel
kogte grønne bønner
Put svineskanken i en stor gryde og hæld vand i, til den er dækket.Tilsæt peber, løg, timian, rosmarin samt salt og lad svineskanken småkoge under låg i ca. 1½ time.
Tag derefter skanken op af vandet og læg den i et ildfast fad. Hæld lidt af kogevandet ved og snit svineskanken på kryds og tværs. Lad den køle af et par minutter, inden du dupper salt på. Sæt den i ovnen ved 170 grader og steg den en times tid. Derefter skal den have 10-15 minutter ved 220 grader.
Mens din sweinhaxe steger, koger du løgene i kogevandet fra før. Når de er møre, tager du dem op af vandet og lader dem køle af (gem bouillonen – den kan du altid bruge til andre retter). Når løgene er kølet af, er der lettere at skære over på midten. Steg dem derefter på en tør pande på den flade side, indtil de får en brændt overflade. Sæt dem til side.
Mens kødet får den sidste grillning, laver du ølsaucen ved at smelte smørret på en pande og derefter piske melet ud i det. Tilsæt først kogevandet og lad det bruse op. Rør godt rundt og rør så øllet i. Lad ølsaucen samle sig, inden du smager til med salt, peber og evt. lidt mørk sirup.
Servér din sweinhaxe sammen med kogte bønner, lune knödel, grillede løg og ølsauce. Du behøver ikke at anrette på samme måde som mig, men det er da ganske festligt.
Note: Sådan en sweinhaxe, der både er kogt og stegt er nu slet ikke så tosset endda! Den er virkelig mør og får også lidt ekstra smag af krydderierne under kogningen. Samtidig er det en fræk detalje med ølsaucen. God, solid og ganske festlig servering.
Det var smart, at koge skanken først. Den opskrift skal prøves. Jeg må ind hos min gode slagter, han kan nok skaffe skanken hjem. Tak for det fif Piskeris. Charlotte
Ja ikke? Det må jeg også gøre fremover, det blev rigtig godt 🙂