Sambusa
Første ret i månedens benspænd blev sambusa – små sprøde trekanter med fyld. Opskriften har jeg fra kogebogen ‘Mellemøstlige køkkener’, som jeg afprøver for Klematis. Bogen er stor og fyldt med opskrifter og billeder på mange lækre retter, så jeg glæder mig til at fordybe mig i den i løbet af måneden.
Jeg fik dog sat min tålmodighed på prøve, for jeg havde ikke særlig megen energi i går, og så var sambusa en smule for omstændigt at kaste sig ud i. Det kræver lidt fingerfærdighed, og bogens instruktion er desværre ikke særlig detaljeret, så jeg måtte på nettet for at få et par tips til, hvordan de foldes. Jeg kan anbefale denne video. Men ser vi bort fra mig på slap line og gemalen, der flygtede ud af køkkenet efter at have hørt mig sukke én gang (det plejer at være et sikker tegn på, at min tålmodighed er opbrugt), så smagte retten ganske fint, og jeg vil helt sikkert vende tilbage til sambusa på et tidspunkt, for jeg overgiver mig ikke!
Sambusa
4-6 personer
2 kyllingefileter i strimler
3 mellemstore løg, finthakkede
½ tsk gurkemeje
lidt safran
1 tsk stødt ingefær
1½ tsk groft salt
1 tsk peber
½ bundt bredbladet persille, finthakket
4 æg
et par spsk olie til stegning
1 spsk smør til stegning
½ pakke forårsrulledej, 20×20 cm
olivenolie til pensling
Opvarm olie og smør i en gryde og brun kyllingestrimler og to af løgene i det. Tilsæt derefter de tørre krydderier under omrøring og hæld et par dl vand i. Lad retten småsimre i 20 minutter under låg. Tag kyllingestykkerne op fra gryden og hæld i stedet det resterende løg sammen med halvdelen af persillen. Tilsæt æggene et ad gangen under konstant piskning og smag til med salt og og peber. Hæld overskydende væde fra retten, inden du piller kyllingekødet i mindre stykker og blander i retten. Lad den køle af, til den er håndvarm.
Del dejpladerne i to, tre eller fire strimler på langs (alt afhængig af, hvor små trekanter du vil lave). Læg lidt fyld på hver og fold dem som anvist i videoen. Pensl hver sambusa med lidt olie. Steg sambusa gyldne ved 225 grader i 6-10 minutter og servér dem sammen med en stærk chili-tomatsauce og en god sprød salat.
Uhmm, er vild med sambusa! Jeg lavede det også for noget tid siden og det var en succes, min jeg havde faktisk helt glemt det – så tak for reminder'en 🙂
Både prinsessen og kæresten ved også godt hvornår de skal gå i “flyverskjul”, når jeg begynder at snakke lidt for meget med mig selv, så går de….
Spændende indkøb du har gjort dig.
Mange hilsner
Birthe
Mums! Det lyder virkelig lækkert. Det må jeg prøve en dag.
Vi spiser jævnligt sambusa – det er meget, meget lækkert! Vores slagter laver dem, men jeg har ikke prøvet at lave dem selv.
Nu får jeg lyst til selv at gå i gang 🙂
Ser godt ud!
Har altid undret mig over hvad forskellen mellem sambusa og samosa er? Den ene kommer fra Indien og den kommer fra Afrika måske? Nogen der ved det?
NYBH – det var da så lidt 😉
Jeg skal eksperimentere lidt videre med dem på et tidspunkt – en dag, hvor jeg både har tid og tålmodighed 😀
Louise – mange tak! Husk at sætte god tid af til det – det havde jeg nemlig ikke 😉
Madame – oh, det var da en god ting at kunne købe hos slagteren! Ja, jeg tror, det kunne være hyggeligt at nørkle med, bare man har tiden til det 🙂
Scarlett – tak skal du have! Så vidt jeg kan læse mig frem til, så er det samme ret, men navngivningen er forskellig afhængig af land/region 🙂
Tak for den fine omtale. God idé med videoen.
Bedste hilsner fra Claus
Claus – jamen det var da så lidt. Ret interessant udgave af sambusa/samosa – jeg tror kun, jeg har prøvet at få det med kartoffelfyld indtil nu, så det var spændende at prøve en anden udgave.
Dine sambusa ser rigtig lækre ud.
Og jeg blev da lige lidt klogere i dag, for jeg kendte kun til de indiske samosa med kartoffel og ærtefyld.
En dag med meget god tid må jeg prøve at lave dem.
Anette – Tusind tak 🙂
Jeg havde det på samme måde, for jeg har kun prøvet at få dem med kartoffelfyld 🙂