Røget stenbiderrogn med rugblinis
Røget stenbiderrogn? Kan man det? Oh yes, det skal du prøve!
Sæsonen for stenbiderrogn lakker desværre mod enden, men heldigvis fandt gemalen en lille portion hos en fiskehandler i dag, og så vidste jeg, hvad vi skulle have til aftensmad – røget stenbiderrogn!
Jeg havde søgt på nettet for at finde ud af, hvordan jeg bedst kunne røge dem, men her brugte folk enten røgpistol eller røgovn, og ingen af delene er jeg i besiddelse af. Til gengæld prøvede jeg sidste weekend at røge mandler i en gryde, og det var overraskende let, så mon ikke jeg kunne bruge samme princip til at lave røget stenbiderrogn?
Jeg tog først 1 spsk røgsmuld, som jeg hældte i en tykbundet gryde og satte på komfuret på højeste varmeniveau. Derefter blev 200 g rensede stenbiderrogn ‘smurt’ forsigtigt ud på indersiden af en finmasket sigte, og sigten blev sænket ned i gryden.
Et par stykker madfilm blev glattet ud over sigten og ned over grydekanten for at undgå, at røgen slap ud. Stenbiderrognene blev røget i 2-3 minutter, inden jeg smagte på dem og konstaterede, at de ikke behøvede mere, så de blev taget af varmen igen, og røgen blev sluppet ud. Husk at tænde emhætten 🙂
En lille stabel hurtige rugblinis blev rørt sammen. Jeg tog udgangspunkt i denne opskrift på rugblinis, men improviserede lidt, da jeg ikke havde kærnemælk.
Rugblinis med citron
6 stk.
1 dl hvedemel
½ dl rugmel
1 tsk bagepulver
1 spsk citronsaft
lidt salt
1 æg
1 spsk olivenolie
lidt vand
Rør alle ingredienserne sammen, men husk at holde lidt igen med vandet, for dejen skal være tyktflydende. Smelt en klat smør på en pande og og hæld tre-fire dejklatter på, som du steger, indtil de bobler op og bliver gyldne.
Hver blinis toppes med creme fraiche 18%, finthakkede rødløg og røgede stenbiderrogn.
Note: Nu er jeg normalt mest til den helt enkle stenbiderrognsmad med ristet rugbrød, creme fraiche og rødløg, men denne fortolkning kandiderer kraftigt til at blive min nye favorit! Røget stenbiderrogn har en fin og afdæmpet røgsmag, hvor rognsmagen dog stadig er tydelig, og kombineret med creme fraiche, rødløg og ikke mindst rugblinis er det et hit!
Portionen virker som lille forret til seks personer – eller som delvis hovedret til to lækkersultne personer 🙂
MUMS! Derhjemme har jeg vokset op med fisk og rogn – ligeledes røget fisk og rogn. Vi havde en røgeovn medngryden fungerer ligeså godt – og det er så lækkert. Især her, hvor du bruger stenbiderrogn, som ofte kan smage lidt af – ikke så meget. Sammen med lidt røg og diverse, bliver det lige hævet til et nyt niveau 🙂
Og ja, så bare lige et slag for ordenligt rogn – sørg nu for, at det kommer fra en ordenligt forhandler :)- har set det væreste !
Vi afprøvede faktisk en ny fiskehandler denne gang, for der er ikke en fast fiskehandler her, hvor vi bor – kun et par fiskeboder til torvedag om lørdagen *suk*
Men det var fine varer, så den fiskehandler kan vi godt finde på at købe hos igen.
Rugblinis med citron lyder vel nok lækkert, Piskeris! Jeg er jo desværre ikke til noget fra havet – men nød alligevel at se Cecilie og Madklubben i går, hvor der blev lavet Havbund med limfjordsøsters og tang 🙂
http://opskrifter.tv2.dk/article.php/%C3%B8sters-kniv-og-bl%C3%A5muslinger-samt-jomfruhummer/?id=67543811
Jeg tror også, at de rugblinis vil fungere godt med en avokadocreme og lufttørret skinke 🙂
Hvor lyder det bare lækkert! Stærkt inspireret af dig, har jeg været ude at købe røgflis, så nu skal jeg bare lige samle mod til at gå i gang 🙂
Pøjpøj med det 🙂
MUMS 🙂
Enig! Det skal jeg helt sikkert lave igen til næste år 🙂