Porretærte
Tidligere på ugen tilbød jeg gemalen at bage en porretærte, han kunne tage med på arbejde og dele med sine kolleger i frokostpausen. Jeg søgte på bloggen for at finde yndlings-porretærte-opskriften og opdagede til min store overraskelse, at jeg åbenbart aldrig har blogget om den! Meget sært! Men det råder jeg så bod på nu.
Jeg har dog ændret lidt i forhold til den oprindelige opskrift, for jeg har brugt en anden mørdej end den oprindelige, og så har jeg udeladt forbagning af tærtebunden. Det betyder, at tærten skal have længere tid sammenlagt, men ellers gjorde det ikke den store forskel.
Porretærte
Mørdej:
100 g hvedemel
100 g ølandshvedemel eller fuldkornshvedemel
100 g smør
1 æg
salt
Fyld:
3 store porrer
1 bæger creme fraiche 9 eller 18%
3 æg
salt og peber
1 tsk timian
5 spsk mellemstærk ost – jeg brugte Vendsysselost
Bland meltyperne og saltet og gnid derefter smørret ind i blandingen. Ælt det sammen med ægget, indtil det samler sig til en dej. Kniber det lidt med at få det til at hænge sammen, kan du evt. tilsætte en lille smule vand. Sæt dejen i køleskab i et kvarter, inden du ruller den ud og beklæder et tærtefad på ca. 26-28 cm indvendigt.
Porrerne skæres i tynde skiver og koges i 5 minutter. Creme fraiche, æg, salt, peber, timian og ost piskes sammen, og porrerne vendes i. Fyldet hældes i tærtefadet, og tærten sættes i ovnen ved 200 grader i ca. 25-30 minutter.
Note: Dette er en af mine yndlingstærter, og du kan bruge den som måltid i sig selv eller som tilbehør til kød. Du kan sagtens lave tærten med en mild ost, men så synes jeg, at den bliver lidt for anonym og kedelig – der skal helst en halvkraftig sag i. Hold dog igen med de helt stærke oste – de kommer bare til at overdøve porrerne.
Uhm, spændene opskrift – den skal prøves! Sidst jeg lavede en porretærte, serverede jeg en lækker bøf til og salat. Det er en skøn frokostret, når man har gæster 🙂
Ja, tærte er helt perfekt til frokost – både alene eller sammen med salat og/eller kød 🙂
Lækker porretærte, hvad gør 5 spsk ost ved opskriften. Lavede en opskrift fuldstændig magen til (på nær osten) og den manglede et eller andet. Fik også hældt lidt for meget creme fraiche på 😀
Sådan en god, kraftig ost kan gøre underværker! Jeg har overvejet at skære lidt ned på creme fraichen i denne opskrift, for selvom tærten er rigtig, som den er nu, så vil jeg på længere sigt nok have lidt mere porrefyld og lidt mindre creme fraiche 🙂
Ja, det er sjovt som osten er med til at give smag. Man kunne også prøve en mere lagret ost som f.eks. Prima Donna – det vil give en helt anden smagsretning…
Jeg tror ikke, at Prima Donna’en ville give lige så meget smag som den Vendsysselost, jeg brugte, eftersom Donna’en plejer at være mildere. Omvendt må osten heller ikke være for kraftig (a la gorgonzola eller stærkere), da det så vil overdøve porresmagen 🙂
Det har du nok ret i. For det vil selvfølgelig være synd, hvis den smagen af porrer bliver overdøvet af ost.
Kh Camilla
Kan man ikke bruge 4% hytteost i stedet for creme fraiche uden det ødelægger smagen?
Vh Jane burmeister
Det vil jeg tro, men jeg har ikke prøvet. Hvis du vover dig ud i forsøget, må du gerne skrive, om det fungerede 🙂