Polske julesmåkager med birkes
Jeg faldt over disse polske julesmåkager for flere år siden, da jeg ledte efter juleopskrifter fra andre lande. Og jeg blev lidt fascineret af, at man åbenbart ikke kan holde jul i Polen uden at spise retter med birkes i! Birkes i maden skal nemlig sikre velstand i hele året.
Opskriften så jeg på bloggen Hverdagens bedrifter og lavede derefter nogle småjusteringer.
Polske julesmåkager med birkes
4 dl hvedemel
50 g honning
40 g smeltet smør
50 g blå birkes
½ dl rørsukker
1 tsk vaniljesukker
2 æggeblommer
et lille knips salt
Hæld birkes i en kop og hæld kogende vand over. Lad dem trække i ti minutter og hæld dem så i en finmasket si, så vandet løber fra. Hæld honningen i en lille gryde og varm det op, indtil det er flydende. Lad det køle af. Imens blander du mel, smør og sukker. Rør birkes i sammen med vanilje, æggeblommer og salt og saml det til en elastisk dej. Drys mel på køkkenbordet og rul dejen tyndt ud. Udstik småkagerne og læg dem på en bagepapirbeklædt bageplade. Det er nok mest almindeligt at bruge runde udstikkere, men jeg syntes det kunne være festligt med stjerneformede. Bag dine polske julesmåkager ved 180 grader i 12-15 minutter, indtil de er letgyldne. Lad dem køle helt af, inden du putter dem i en kagedåse.
Note: De polske julesmåkager er ikke så søde, som vi er vant til fra danske julesmåkager. Det er dog et eller andet sted forfriskende. Men – hvis du bager disse og savner sødme, så kan du selvfølgelig dekorere dem med glasur. Jeg tror også, at disse polske julesmåkager vil være gode at bruge som tilbehør til et ostebord.
Nu ved jeg ikke hvor gammel opskriften er, men min erfaring er, at mange gamle (100 år+) småkager ikke er så søde.