Norske klejner
Navnet på denne julesmåkage kan godt snyde, for mig bekendt er det en dansk opfindelse. Man skulle ellers tro, at norske klejner stammer fra Norge, men jeg har set, at flere nordmænd undrer sig over navnet på denne julesmåkage, eftersom den åbenbart ikke findes længere nordpå. Denne udgave er ellers lækker, for hvor traditionelle klejner let kan blive meget kompakte og fedtede, så er norske klejner lette og luftige.
Jeg skelede til en opskrift, jeg fandt hos Spisestuen, men da jeg elsker kager med masser af krydderier, skruede jeg godt op for kardemommemængden, tilsatte lidt salt samt udskiftede lime med masser af citronskal. Jeg tænkte, at kagen godt måtte have noget ‘at stå imod med’, eftersom norske klejner også koges i palmin og derfor kan risikere at få en noget fed smag. Det syntes jeg dog heldigvis ikke, at disse gjorde.
Norske klejner
25-30 stk
1½ dl lunkent vand
50 g gær
2 æg
100 g blødt smør
75 g rørsukker
2 tsk kardemomme
en knivspids salt
revet skal af 1½ økocitron
500 g hvedemel
2 pakker palmin til kogning
Pynt:
Glasur lavet på flormelis, vand, lidt æggehvide samt farve
Hæld vand i en stor skål og rør gæren ud i det. Tilsæt resten af ingredienserne og rør det sammen. Ælt dejen grundigt og dæk den derefter til med et fugtigt viskestykke. Stil dejen lunt og lad den hæve i 45-60 minutter.
Drys godt med hvedemel på køkkenbordet og rul dejen ud i et rektangel. Den må ikke være får tyndt udrullet – sørg gerne for, at den er 4-5 mm tyk.
Skær klejnerne ud med en skarp kniv eller en klejnespore. Jeg lavede de norske klejner lidt mindre end andre udgaver, jeg har set – de fleste var omkring 12-14 cm lange (inden kogning). Lav et snit i midten af den kommende klejne – pas på, at snittet ikke bliver for langt, da klejnerne så er svære at vride, så de er pæne. Lav et snit, der er max en tredjedel af længden på hele klejnen.
Skær klejnerne ud med en skarp kniv eller en klejnespore. Jeg lavede de norske klejner lidt mindre end andre udgaver, jeg har set – de fleste var omkring 12-14 cm lange (inden kogning). Lav et snit i midten af den kommende klejne – pas på, at snittet ikke bliver for langt, da klejnerne så er svære at vride, så de er pæne. Lav et snit, der er max en tredjedel af længden på hele klejnen.
Vrid klejnerne. Det gør du ved at tage den ene ende, vipper den ind mod midten og putter den igennem det snit, du har lavet i midten. Træk forsigtigt enden ud på anden side.
Tip: Lad klejnerne hæve i 15-30 minutter, inden de koges – så bliver de større og mere luftige.
Put palminen i en stor gryde og varm det op, så det smelter. Palminen er klar til klejnekogning, når du kan stikke enden af en tændstik ned i den flydende palmin, og det syder omkring tændstikken (og det er selvfølgelig den ende uden svovl, som jeg mener). Pas på, at palminen ikke bliver for varm – den skal holdes på omkring 175 grader. På mit induktionskomfur svarer det til mediumvarme/niveauet lige over medium.
Put to klejner i og lad dem koge, indtil de bliver gyldne på undersiden. Vend dem med en hulske, så de kan koge på den anden side. Når de er færdigkogte, lægger du dem på noget køkkenrulle på en tallerken.
Lad klejnerne køle af, inden du pynter dem med glasur. De er bedst samme dag, de laves, men kan nok godt holde sig 1-2 dage i køleskab. Du kan også fryse dem ned, så snart de er kølet af – så skal du blot undlade at pynte dem med glasur inden turen i fryseren.
Note: Jeg er så meget fan af norske klejner! De er saftige, lækre og fulde af smag. De kan slet ikke sammenlignes med de almindelige klejner, så bryder du dig ikke om de traditionelle klejner, vil jeg foreslå, at du prøver norske klejner. Helt klart en af de småkager, jeg har lavet til denne måneds julesmåkage-benspænd, som jeg har haft sværest ved at holde fingrene fra.
Norske klejner, så dejligt 🙂
Du må have travlt med alt det du skal nå at bage under dit benspænd.
Jule smage hilsner fra Maria
Ja, køkkenet bliver flittigt brugt – meen det plejer det nu også at gøre. Én ting er dog helt sikkert – efter den 24. bliver der ikke bagt flere julesmåkager i laaang tid 😀
Den er noteret, for jeg bryder mig ikke om klassiske klejner, da de er pokkers tørre.
Så kommer jeg til at tænke på om det er denne variant min bedstemor bagte, da jeg var barn – for hun kunne bage gode klejner (kan hun desværre ikke mere, da hænderne ikke rigtigt vil mere).
Nu er der heldigvis en måned der hedder noget med Jul i *ba dum tshh* så hvorfor ikke gemme og skabe lidt Jul(i)stemning til den tid 😀