Mit yndlingsrugbrød

Mit yndlingsrugbrød

Jeg har bagt en del forskellige rugbrød gennem tiden, og lige nu er mit yndlingsrugbrød en variant af det mørke maltrugbrød, som jeg udviklede for nogle år siden. I den nye udgave bruger jeg mere øl, har udeladt vand, skruet op for det brændte maltmel og skåret lidt ned på melmængden. Resultatet er et brød, der er lille smule mindre, men som også er en tand saftigere end det maltrugbrød, jeg har bagt gennem flere år.

Det oprindelige brød opstod, da gemalen begyndte at brygge øl, og jeg pludselig havde adgang til kogt malt, der var til overs bagefter. Har du ikke det, så kan du udskifte malten med kogte hvedekerner.

Yndlingsrugbrød

1 stort rugbrød

25 g gær eller 1 dl frisk surdej*
5 dl mørk øl – helst porter
1 dl creme fraiche eller yoghurt naturel
4 dl malt fra ølbrygning (eller 4 dl kogte hvedekerner)
1 dl rapsolie
2 spsk salt
2 dl havregryn
2 spsk mørk sirup
3 dl solsikkekerner
2 dl brændt maltmel
6 dl rugmel
8 dl hvedemel

Hæld vand, øl og creme fraiche i en stor skål og rør gæren ud i det. Rør derefter den kogte malt/hvedekerner i sammen med sirup, rapsolie og salt. Tilsæt dernæst salt, havregryn og solsikkekerner og rør til sidst maltmelet, rugmelet og hvedemelet i. Fordel dejen i en stor rugbrødsform og lad den efterhæve ½-1 time (evt. lidt længere, hvis du bruger en surdej, der er lidt sløv) med et fugtigt klæde over. Stik den stumpe ende af en træpind ned i rugbrødet flere steder – det gør det lettere for den varme luft at komme ud af brødet under bagningen.

Bag brødet i midten af ovnen ved 180 grader i ca. 1½-2 timer. Du kan tjekke, om rugbrødet er færdigt, ved at stikke et termometer i det. Når brødet når en kernetemperatur på 98 grader, er brødet færdigt. Tag det ud af ovnen og vip det ud for formen. Tag et rent, fugtigt viskestykke og læg rugbrødet oven på med bunden i vejret, så rugbrødets sprøde top bliver pakket ind i det fugtige klæde, men så siderne af brødet er blottede. Så vil rugbrødets bund og sider og tørre helt, mens toppen af brødet bliver fugtet, så det ikke bliver for hårdt, når du skal skære det ud. Jeg plejer at lade brødet stå sådan til næste dag, inden jeg skærer det ud. Det brød, jeg ikke skal spise i løbet af de følgende dage, bliver frosset ned.

Note: Som sagt – totalt yndlingsrugbrød! Elsker den mørke smag, at der er godt med fibre i samt den ekstra saftighed, som jeg synes, at denne udgave har.



4 thoughts on “Mit yndlingsrugbrød”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *