Lette lakridsflødeboller
Jeg elsker flødeboller, men jeg er blevet ret kræsen på det punkt de senere år – især efter at jeg opdagede Summerbirds lækre flødeboller med marcipanbund og spændende fyld. Det var derfor oplagt, at det skulle være et af projekterne i denne måneds chokolade-benspænd, for det burde ikke være så svært at lave, og derfor kastede jeg mig ud i at lave lakridsflødeboller.
Jeg har prøvet at lave flødeboller én gang før for et par år siden, men der blev flødebollerne ikke så høje, så jeg havde brug for at finde en mere samarbejdsvillig opskrift. Da jeg researchede på flødebolle-opskrifter, lagde jeg mærke til, at mange enten bruger glukose eller koger en sukkersirup, hvor det er vigtigt at piske ingredienserne sammen, når de har en bestemt temperatur. Jeg ønskede dog en ultrasimpel opskrift til mine lakridsflødeboller – helst noget hvor man helt kunne undgå at bruge termometer – så da jeg faldt over en enkelt opskrift hos Alletiders Kogebog, slog jeg til.
Jeg brugte marcipan til bundene, reducerede sukkermængden i forhold til den originale, og så tilsatte jeg noget vaniljesukker samt noget sødt og fintkornet lakridspulver – jeg brugte den fra Lakritsfabriken. Derudover er det vigtigt at bruge en god chokolade med et lækkert knæk, og her valgte jeg at bruge Valrhona Caraïbe, som Chokolade Compagniet har været så venlige at donere. Valrhona chokoladerne er rigtig gode til dette formål, da de – hvis man smelter dem forsigtigt – er lette at arbejde med og giver en god, sprød flødebolleskal, som har en tilpas tykkelse.
Lakridsflødeboller
10-12 stk.
Fyld:
3 æggehvider
100 g rørsukker
1 tsk vaniljesukker
1 spsk fint, sødt lakridspulver
Derudover:
150-200 g marcipan til bundene
200-250 g god mørk chokolade – jeg brugte Valrhona Caraïbe 66%
evt. glimmer eller anden pynt
Start med at piske æggehviderne helt stive, inden du tilsætter en spsk rørsukker. Pisk æggemassen, indtil sukkeret er helt opløst og tilsæt endnu en spsk sukker. Pisk æggemassen igen, og fortsæt denne proces, indtil al sukkeret er opløst i æggehvidemassen. Tilsæt derefter det, som flødebollerne skal smage af – i dette tilfælde vaniljesukker og lakridspulver. Pisk det til en ensartet masse.
Skær marcipanen i skiver og tryk dem ud til runde bunde på 4-5 mm tykkelse. Smør evt. hver bund med lidt chokolade og vend denne side nedad på et stykke bagepapir. På den måde kan flødebollerne holde sig flere dage uden at tørre ud (hvis de da ikke bliver spist den første dag…)
Put flødebolleskummet i en tyllepose og sprøjt toppe på bundene. Jeg eksperimenterede lidt med højden og fandt ud af, at man skal passe på ikke at lave alt for høje flødeboller, da det kan give visse udfordringer, når de skal overtrækkes med chokolade (flødebollerne bliver ganske enkelt lige lovlig tunge i toppen, når man vender dem i chokoladen, så du kan i værste fald risikere, at skummet falder af marcipanbunden).
Lad flødeskumstoppene tørre 1-2 timer – så er de lettere at overtrække.
Smelt chokoladen forsigtigt over et vandbad. Hvis du vil gøre det helt korrekt, sørger du for at temperere chokoladen. Her skal du bruge et termometer, så du er sikker på, at chokoladen er 30-32 grader varm, når du skal overtrække flødebollerne. Jeg prøvede forskellige teknikker, da jeg overtrak disse lakridsflødeboller, og det letteste var at holde skålen med den smeltede chokolade på skrå, så jeg kunne holde hver flødebolle i bunden og ‘rulle’ skumtoppen i chokoladen.
Lad flødebollerne tørre og pynt dem evt. med lidt guldglimmer. Skal dine lakridsflødeboller ikke spises med det samme, bør du stille dem et koldt sted (evt. køleskabet). De er bedst samme dag, de er lavet, men kan godt holde sig et par dage.
Note: Det var overraskende let at lave flødebollerne, og det er helt sikkert ikke sidste gang, jeg gør dette. Det er en meget, meget let fremgangsmåde, så der er ingen undskyldning! Jeg pønser allerede nu på, hvad den næste smagsvariant skal være…
Jeg har ofte brugt anarkistens opskrift. Måske lidt mere omstændig, men virkelig gode! Min yndlings version er enten kaffe versionen eller med pebermynte smag.
Jeg tror også, det var den, jeg prøvede første gang. Jeg tror, jeg skal prøve en kaffeudgave på et tidspunkt 🙂
Det lyder vanvittigt lækkert – jeg var slet ikke klar over, at man kan lave den slags selv 🙂
Det kunne måske være et projekt, næste gang Bella er på besøg? 🙂
Det er ikke så længe siden, at jeg lavede mit førsteflødebolleforsøg. Jeg tørrede dem ved et lynvisit i ovnen og penslede chokoladen på. Det var ret nemt.
Har du smagt dine efter et besøg i køleskabet? Mine ændrede nemlig konsistens, og jeg ved ikke om det skyldtes køleskabet eller ovntørringen.
Jeg kom i øvrigt havtorn i halvdelen af mine. Jeg er ret sikker på, at det var her, at jeg engang for længe siden fik svar på, hvor man kunne skaffe frysetørret havtorn, så mange tak for det tip!
Jeg opbevarede dem i vikturalierummet natten over (ikke helt så koldt som køleskab, men rimelig køligt). Skummet blev lidt mere saftigt af det.
Og selv tak! Jeg spekulerer lige nu på, om jeg egentlig har mere havtorn tilbage… kan være jeg skal kigge efter det i morgen 😉
Hvor lyder de lækre og lette! Uden termometer gør det lige det mindre besværligt. Og man må virkelig kunne variere dem i det uendelige. Bliver nok ikke med lakrids her. Det eneste pulver jeg har er sådan noget Draculapulver hjemmefra hi hi. God weekend♥
Jep – jeg er rimelig tålmodig i et køkken – så længe det ikke gælder termometre 😉
De ser rigtig gode ud. Jeg har kun prøvet med et flødebollekit fra Frederiksberg Chokolade og det endte i en flødebollemasakre. Skummet var simpelthen så vådt at det var helt umuligt at arbejde med.
Valrona chokolade brugte jeg til julegodterne, men med omstændig temperering. Det gik rigtig godt, synes det er rigtig svært at få det rigtige knæk, men det er jo magisk når det er der. Mener du den er så let at knækket også kommer uden temperering?
Jeg brugte ikke termometer i går, men smeltede forsigtigt i en skål, og der fik jeg et fint knæk på chokoladen 🙂
Kære piske
For søren da, hvor ser de lækre ud. Det ser også ud som om, at chokoladeovertrækket er blevet helt perfekt. Jeg må selv prøve at eksperimentere lidt med en lignende version, kan jeg mærke på det hele 🙂
Kh Nadia
God fornøjelse med det – det er jo rigtig hyggeligt at lave sin egen guf/slik 🙂
God smuk solskinsdag.
Lyder så lækkert med lakridspulver i flødebollerne, det må jeg lokke min veninde til at lave.
Du har mange gode billeder og tak for fremgangsmåden:-)
Lasse
Mange tak! I kan evt. prøve at variere det – for eksempel med frysetørrede, knuste hindbær? 🙂
Hjemmelavede flødeboller er bare så mega godt – og lakrids er altså bare det bedste form for slik – ergo: en sikker vinder!
– Anne
Det er det nemlig – jeg skal helt sikkert prøve at lave det igen en anden god gang 🙂
De ser flotte ud. Jeg har prøvet to gange, og begge virkeligt mislykkede og grimme. Man skal vel osse ha rå mængder chokolade for at få dem dyppet rigtigt? Jeg penslede i sin tid, og det synes jeg slet ikke går. Må prøve igen, når du sir det er så let:-(
Jeg brugte 200 g, og det var lige i underkanten – der måtte jeg forsigtigt ‘pensle’ de sidste par stykker med en spiseske. Jeg kan anbefale at hælde skålen med den smeltede chokolade, så man kan ‘rulle’ flødebollerne i chokoladen – så behøver den ikke at være lige så dyb som hvis man skal dyppe dem i fuld længde i chokoladen.
De ser overdrevent lækre ud! Jeg tror faktisk godt, jeg tør kaste mig ud i at lave flødeboller selv efter at have læst dit indlæg… jeg har ligesom dig fået nogle ret “strenge” krav til hvordan en flødebolle skal smage efter at have smagt luksusudgaver fra bl.a. Summerbird, men hver gang jeg har læst om, eller set nogen lave flødeboller, har de altid talt om det famøse knæk og rette temperaturer til chokoladen og så er mit flødebolleprojekt blevet skubbet igen og igen (hvem sagde præstationsangst)…. Nå men du får det jo til at lyde helt trygt og se vanvittigt lækkert ud, så nøglen må vist være at jeg må ud og investere i den gode chokolade, så knækket er i orden 😉
Jeg synes i hvert fald, at det er noget lettere at få et godt knæk på chokoladen, når man bruger god chokolade – hvis altså blot man er forsigtig, når man smelter chokoladen. Pøjpøj med det 🙂
Hej Piskeriset!
Jeg har forsøgt at lave flødeboller ud fra opskriften her. Det var som om, at skummet aldrig ville stivne helt. Det flød fuldstændig ud da de kom på bundene og måtte helt opgive at vende dem på hovedet i chokoladen… Øv!
Har du nogle gode “fif” til hvordan de bliver helt stive? Dine ser fuldstændig stive ud, og er stadig høje efter chokoladen er kommet på..?
Det skal lige siges, at jeg har forsøgt mig yderligere 3 gange med andre opskrifter, dog hvor der også skal laves karamel som hældes i. Det er heller aldrig lykkedes ordentligt.
Håber på et svar 🙂
/Anne Sofie
Det er lidt svært at vide, hvad der er gået galt, når jeg ikke har kigget med, mens du lavede dem, men her er nogle bud:
– Æggehviderne er ikke blevet pisket stive nok undervejs
– Der er kommet lidt af æggeblommen ned i æggehviderne
– Der har været lidt fedt på piskeriset og/eller i skålen, som skummet blev pisket i (prøv evt. at gnide skål og piskeris med citron inden)
Du kan evt. også prøve at tilsætte lidt af sukkeret, inden hviderne er pisket helt stive, ligesom du kan overveje at piske æggehviderne i en røremaskine i stedet for med elpisker.
God fornøjelse – jeg håber, det lykkes denne gang 🙂
Hej, er der blevet benyttet pasteuriserede æggehvider?
Nej. De danske æg blev erklæret salmonellafri for nogle år siden, så jeg bruger altid friske æg. Jeg vil dog tro, du sagtens kan lave disse flødeboller med pasteuriserede æggehvider, hvis du foretrækker det.