Kartoffeltærte
Da vi havde gæster sidste weekend, serverede vi en lang række mindre retter – blandt andet rejetarteletter og denne kartoffeltærte. Det overraskede mig faktisk lidt, at jeg aldrig før har blogget om kartoffeltærte i betragtning af, hvor mange forskellige tærter jeg har lavet gennem tiden.
Denne kartoffeltærte blev serveret i mindre stykker som en slags tapas, og jeg valgte derfor at lave den flere timer før, at gæsterne kom, så den kunne køle helt af og derfor var let at skære i pæne, firkantede stykker.
Kartoffeltærte
7-8 personer
Dej:
100 g koldt smør, skåret i tern
200 g ølandshvedemel (almindeligt hvedemel kan også bruges)
evt. 1-2 spsk vand
lidt salt
Fyld:
1 kg kartofler, skrællede og kogte
6 æg
3 dl creme fraiche
1-1½ dl friskrevet hård ost – for eksempel Vesterhavsost
½-1 tsk cayennepeber eller chili
salt og peber
Hæld melet i en skål sammen med salt og gnid derefter smørret ind i blandingen. Tilføj eventuelt lidt vand, hvis dejen har svært ved at hænge sammen. Rul dejen ud på et meldrysset bord til et stort rektangel. Smør to ildfaste fade på 15 x 25 cm, skær dejen over i to dele og beklæd fadene indvendigt med dejen. Prik dejen med en gaffel og stil de to fade i køleskabet i en halv times tid.
Bag de to tærtebunde ved 200 grader i 10-15 minutter. Tag fadene ud. Skær kartoflerne i mindre stykker og fordel ud over de to tærtebunde. Pisk æg, creme fraiche, ost og krydderier sammen og hæld det ud over kartoflerne. Stil de to fade tilbage i ovnen og lad dem bage færdig – det tager 15-20 minutter – husk at holde øje, så du kan tage tærterne ud, når de bliver gyldne.
Du kan selvfølgelig servere denne kartoffeltærte, så snart den er færdigbagt, men du kan også lade den køle af – så er det endnu lettere at skære ‘skarpe’ stykker af den som på billedet.
Note: Jeg puttede lidt chili i fyldet til denne kartoffeltærte, men det kan du udelade, hvis du vil have en mild og børnevenlig udgave. En rigtig fin vegetartærte, som sagtens kan spises som hovedret sammen med en salat.