Japchae – koreanske kartoffelnudler
Jeg kendte ikke retten japchae, inden jeg begyndte at researche til mit koreanske benspænd, men da jeg så den, måtte jeg straks prøve den. I japchae bruger man nemlig kartoffelnudler, hvilket jeg aldrig har prøvet før, men som man heldigvis kan finde hos en række asiatiske specialbutikker herhjemme.
Jeg tog udgangspunkt i en opskrift på Pickled Plum, men justerede lidt på blandingsforholdene og brugte blandt andet rørhatte, vi høstede i skoven i sidste måned, i stedet for shiitake svampe.
Japchae
3 personer
200-250 g kartoffelnudler (dangmyeon)
2 spsk sesamolie
1-2 spsk rapsolie
2 fed hvidløg, pressede
1 løg, snittet i tynde både
250-300 g svampe, skåret i skiver
1 lille rød peberfrugt, skåret i tern
1 gulerod, skåret i tynde stænger
250 g frossen spinat (optøet)
lidt sesamfrø
Japchae-sauce:
0,75 dl soyasauce
1 spsk rørsukker
1 spsk sesamolie
Hæld vand i en stor gryde og bring det i kog. Put nudlerne i og lad dem koge, indtil de er møre (omkring fem minutter). Hæld vandet fra og hæld koldt vand over nudlerne, så de køler af. Hæld vandet fra igen. Er nudlerne meget lange, så kan du eventuelt bruge en saks til at klippe dem et par gange, så de bliver kortere.
Hæld ingredienserne til saucen i en lille kasserolle og varm det op. Tag den af varmen, når sukkeret er opløst.
Hæld de to typer olie i en wok og varm den op. Tilsæt løg og hvidløg og svits det i kort tid, indtil løgbådene begynder at blive bløde. Tilsæt svampe, peberfrugt og gulerod og steg det i nogle minutter, indtil grøntsagerne bliver bløde – men stadig har lidt bid. Tilsæt den optøede spinat og vend det hurtigt, inden du også vender de kogte nudler i grøntsagerne. Hæld saucen over og vend wokkens indhold grundigt. Fordel din japchae i skåle og drys lidt sesamfrø over. Spis den med det samme.
Note: Japchae er en ret lækker vegetarisk ret, hvor man ikke savner kødet. Den er ikke særlig kraftig i smagen, men saucen understøtter grøntsagernes smag virkelig godt.