Grovbirkes

Grovbirkes

Disse grovbirkes har stået på min to-do-liste i laaang tid, men nu fik jeg endelig tid til at bage dem. Og de var heldigvis værd at vente på!

Jeg så dem oprindeligt hos Tante Sød, men jeg justerede lidt på sammensætningen og brugte fuldkornshvedemel i stedet for durummel – samt mindre mel i det hele taget – og udskiftede hørfrø med birkes.

Vær opmærksom på, at disse grovbirkes ikke har remoncefyld (i modsætning til klassiske tebirkes) og er på en måde en lidt grovere version af smørbirkes. De er ikke specielt søde og minder derfor mere om grove boller end wienerbrød.

Grovbirkes

10-14 stk.

25 gram gær
2½ dl håndvarmt vand
1 æg
50 gram smeltet smør
1 spsk rørsukker
1 tsk salt
1 dl fuldkornshvedemel
4-4½ dl hvedemel
1 spsk af hver: sesamfrø, solsikkefrø, birkes

Derudover:
180 g koldt smør i meget tynde skiver – eller meget blødt smør
3 dl kerner og frø (en blanding af sesamfrø, solsikkefrø, birkes og/eller hørfrø)
1 pisket æg

Hæld vandet i en skål og rør gæren ud i det. Pisk derefter æg, smør, sukker, salt, fuldkornsmel samt frø og birkes i. Rør hvedemelet i lidt efter lidt og sørg derefter for at ælte den i 5-10 minutter, indtil den er blød og elastisk.

Drys mel på køkkenbordet og rul dejen ud, så du får et rektangel på ca. 30 x 50 cm. Fordel en tredjedel af smørret ud på dejen. Jeg prøvede med tynde skiver, men jeg vil nok foretrække at bruge meget blødt smør, som er lettere at fordele ud over dejen. Fold siderne på den lange led ind mod midten, så smørret er dækket. Rul dejen ud igen til ca. samme mål (måske lidt mindre denne gang). Fordel næste tredjedel af smørret ud over dejen, fold den igen og rul ud. Fordel nu den sidste tredjedel af smørret ud over dejen og fold igen siderne ind mod midten.

Skær dejen i 10-14 stykker og sæt dine grovbirkes på en bagepapirbeklædt bageplade. Dæk den med et rent viskestykke og lad dem hæve en times tid.

Pensl dine grovbirkes med pisket æg og drys frø og birkes på dem. Bag dem i ovnen ved 220 grader i ca. 15 minutter, indtil de er gyldne.

Servér gerne dine grovbirkes lune med lidt smør og ost – eller hvad du nu har lyst til.

Note: Jeg var godt tilfreds med disse grovbirkes. De er som sagt ikke særlig søde, men derfor vil de også være gode at have i fryseren til en hverdagsmorgen, hvor man hurtigt kan tø en eller to op og kombinere med lidt ost eller smør.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *