Græskar-gnocchi med kejserhatte og salvie

Græskar-gnocchi med kejserhatte og salvie

Efteråret byder på mange dejlige grøntsager, frugter og bær, og to af mine yndlingsafgrøder på denne årstid er græskar og svampe. Det er bare om at spise løs af dem, mens det er muligt at købe de danske udgaver.

Jeg faldt for nylig over en opskrift i mine gemmer på en italiensk klassiker – gnocchi – lavet på hokkaido græskar! Jeg tænkte straks, at det måtte jeg prøve, og min græskar-gnocchi skulle naturligvis kombineres med svampe. Da jeg fandt friske danske kejserhatte i Torvehallerne i sidste uge, var det tid til at lege i køkkenet.

Græskar-gnocchi
3 personer

500 g hokkaido græskar uden kerner
4½ dl hvedemel
1 æg
salt
krydderier – f.eks. salvie eller timian

ekstra mel til udrulningen af gnocchierne

Skyl græskarret og skær det ud i tern. Vej 500 g græskartern af (og gem resten af græskarret – frys det evt. ned). Græskarret skal IKKE skrælles. Kog græskarternene, indtil de er møre, og hæld vandet fra. Blend græskarternene og tilsæt ægget. Rør ægget ud i mosen sammen med lidt salt samt krydderier (vælg selv et). Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt. Stil skålen med dej i køleskabet en times tid.

græskar-gnocchi, gnocchi, græskar, hokkaidogræskar, hokkaido græskar, hvedemel, æg, kejserhatte, svampe, salvie, hvidvin, smør

Rul dejen ud til lange tynde pølser og skær den i 2 cm lange stykker. Kog dejkuglerne i en stor gryde med vand i 2-3 minutter, indtil de stiger op til overfladen, hvor du kan fiske dem op med en hulsi.

Mens din græskar-gnocchi koger, hælder du rapsolie på en lille pande – det skal være ca. ½ cm dyb. Varm olien godt op. Tag 15-20 friske salvieblade (de skal være helt tørre) og giv dem ca. 10 sekunder i den brandvarme olie, inden du fisker dem op og lægger dem på et stykke køkkenrulle.

Så er det svampenes tid. Følgende er til to personer. Tag 2-3 store kejserhatte, rens dem og skær dem i skiver.

Smelt en god klat smør på en pande og steg svampene ved mediumvarme. Når de begynder at tage farve, hælder du ½ dl hvidvin i og lader det koge ind til ca. halv mængde. Tilsæt derefter 25 g smør og lad det smelte, inden du smager til med salt og peber.

Servér dine græskar-gnocchi med kejserhattene oven på og top retten med sprøde salvieblade.

Note: Græskar-gnocchi er en smuk og lidt anderledes ret. Gnocchierne drillede mig lidt undervejs, men jeg tror, du kan afhjælpe det ved at putte dejen i køleskabet undervejs, så det har jeg tilføjet i selve opskriften. Græskar-gnocchi har en meget mild smag, så det er vigtigt, at du enten sørger for at tilføje krydderier til dejen eller laver en godt krydret sauce til retten.



6 thoughts on “Græskar-gnocchi med kejserhatte og salvie”

    • Det er en god og anderledes måde at bruge kartofler på (eller græskar i dette tilfælde ;)) – det må du prøve på et tidspunkt 🙂

  • Nøj, hvor ser det lækkert ud!
    Vi har prøvet at lave gnocchi på kartoffel og nogle med friskost/ flødeost. Vores salvie er usædvanlig flot lige nu, så opskrifter hvor det bruges er kærkomne.

    Kh.
    Anne-Marie

    • Har du eksperimenteret med salviepesto? Der må kunne bruges en del salvie på det (og så kan du fryse det ned og bruge det i løbet af vinteren :))

    • Tusind tak! Ja, græskar i pastasauce er skønt. Jeg faldt pladask for konceptet, da jeg skulle lave en vegetarret og opdagede fidusen ved at bruge græskar i stedet for tomater 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *