Cuccidati – italienske julekager

Cuccidati – italienske julekager

Jeg har bagt de sødeste italienske julekager – nemlig cuccidati. Jeg synes, de er så festlige at se på, så de kom hurtigt på programmet, da jeg valgte værtindegaver som månedens benspænd. Hvem vil ikke gerne have en pose med disse lækkerbiskner?

Den første opskrift på cuccidati, som jeg faldt over, indeholdt svinefedt, og her tøvede jeg lidt. Det havde jeg ikke på lager, så jeg overvejede, om jeg skulle vente med at bage dem. Meeen heldigvis kan opskrifter jo fortolkes, så jeg researchede lidt mere og fandt ud af, at det ikke var helt ualmindeligt at udskifte svinefedt med smør. Det har jeg til gengæld altid på lager.

Næste udfordring var fyldet, for opskriften fra Marcellina in Cucina, som jeg kiggede på, indeholdt rigtig mange tørrede figner. Og så stor mængde havde jeg ikke. Og jeg er i øvrigt ikke særlig vild med tørrede figner. Men fyldet kan man naturligvis også justere på, for der kan blandt andet indgå dadler, så den mængde skruede jeg blot mere op for. Ligesom jeg vanen tro skruede op for smagsgiverne. Derudover undlod jeg at bruge hasselnødder (da vi har et par allergikere i familien) og skruede i stedet op for mandelmængden.

Nu var jeg endelig klar til at gå i gang – og så opdagede jeg, at det er en god idé at lave fyldet dagen før, så det kan trække smag. Argh! Nå, men det gjorde jeg. Til gengæld lod jeg kun dejen hvile et par timer i køleskab (den kan man også have på køl fra dagen før).

Derfor – bland gerne fyldet sammen dagen inden, at du vil bage disse italienske julekager. Du kan holde dig til at lave det et par timer før, at du vil bage dine cuccidati, men jeg syntes, at fyldet var lettere at arbejde med, efter at det havde ‘samlet sig’ i køleskabet natten over.

Cuccidati – italienske julekager

24 stk.

Fyld:
250 g blanding af tørrede figner, dadler og rosiner
50 g valnødder
100 g mandler og/eller hasselnødder
fintreven skal fra lille øko-citron
fintreven skal fra lille øko-appelsin
½ dl marmelade – jeg brugte abrikosmarmelade
½ dl marsala
½ dl honning
1 tsk kanel

Dej:
150 g blødt smør
0,75 dl rørsukker
2 æg
3½ dl hvedemel
½ tsk bagepulver
lidt salt

Pynt:
hvid glasur
farvet krymmel

Hak de tørrede frugter fint – du kan evt. give dem en kort tur i blenderen, hvis du ikke har så megen tålmodighed. Rist nødderne på en tør pande (eller i ovnen) i 8-10 minutter, indtil de dufter og tager farve. Lad dem køle af, inden du hakker dem fint. Rør dem sammen med de tørrede frugter. Tilsæt revet skal fra de to citrusfrugter samt marsala, honning og kanel, og rør blandingen sammen til en homogen masse. Dæk det til og sæt det i køleskabet til næste dag.

Nu er det tid til at lave dejen. Pisk smør og rørsukker sammen til en luftig masse. Pisk først et æg i og pisk dernæst blommen fra det næste æg i. Hviden skal du gemme til senere. Tilsæt 3 dl mel, bagepulver samt lidt salt og ælt dejen sammen. Tilsæt det sidste mel lidt efter lidt, når du samler dejen. Læg den i køleskabet par timer.

Drys nu lidt mel på køkkenbordet. Del dejen i to lige store dele. Rul den første del ud til et rektangel – ca. 18 x 30 cm – og skær det over på den lange led, så du får to lange, smalle stykker dej. Tag en fjerdedel af fyldet og fordel det på midten på den lange led af det ene dejstykke. Fold dejen omkring fyldet, så det bliver lukket inde og rul det forsigtigt til en ensartet rulle. Gør det samme med det andet stykke dej. Skær hver dejrulle ud i seks stykker og placér dem på en bagepapirbeklædt bageplade. Brug samme fremgangsmåde til resten af dejen og fyldet. Slut af med at pensle dine cuccidati med det sidste æggehvide.

Bag dine italienske julekager i ovnen ved 180 grader i 20-25 minutter, indtil de er letgyldne. Lad dem køle helt af, inden du smører dem med en tyk hvid glasur og drysser farveligt krymmel over.

Note: Det er nogle charmerende italienske julekager, som vil pynte på julebordet. Personligt foretrækker jeg dem uden glasur, da jeg synes, at de er søde nok i sig selv (og det er lettere at smage fyldet). Gemalen var dog uenig og mente, at de var aldeles glimrende med glasur på. Du kan jo lave nogle med og uden glasur og prøve dig frem til, hvad du foretrækker.

cuccidati, italienske julekager, italienske julesmåkager, julesmåkager med dadler, julesmåkager med figner, dadler, figner, hasselnødder, mandler, valnødder, rosiner, hvedemel, bagepulver, æg, smør, rørsukker, flormelis, marsala, kanel, krymmel,


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *