Bananchutney
Til de læsere, der ikke allerede har luret det, så kan jeg fortælle, at jeg er styret af en meget stor nysgerrighed og udfordringslyst, når det gælder madlavning. Hvis jeg ser en opskrift, som lyder helt bims på grund af ingrediens-sammensætningen, så bliver jeg nødt til at lave det. Hvor andre ville ryste på hovedet, klapper jeg begejstret i hænderne over en ny, gakket måde at lave mad på.
Og overraskende tit smager det nye påfund ganske godt.
Sådan havde jeg det lidt, da jeg for nylig stødte på en opskrift på bananchutney i kogebogen ‘Suverænt nemt’. Jeg skulle lige lure lidt på, hvad den mon passer godt til (jeg tror, jeg vil forsøge mig med noget karry-indisk), men jeg var jo solgt alene på navnet. Jeg skruede lidt på krydderisammensætningen (læs: puttede flere i, end opskriften lagde op til), og jeg fik en småkraftig chutney, som jeg glæder mig til at sætte sammen med en gang indisk!
Bananchutney
et almindeligt glas og to små
2 overmodne bananer
½ kg æbler
150 g løg
3 fed hvidløg
1 rød chili
50 g lyse rosiner
13 kardemommekapsler
1 spsk stødte korianderfrø
1 dl vand
75 g rørsukker
½ dl æblecidereddike
1 tsk salt
Skær bananerne i skiver og æblerne i mindre stykker (husk at fjerne kernehus). Skær løget i tynde skiver, hak hvidløgene groft og flæk chilien på langs. Stød kardemommekapsler og korianderfrø i en morter, og kom alle ingredienser undtagen sukker, eddike og salt i en gryde. Lad det simre ved lav varme i en halv time – husk at røre undervejs og evt. komme lidt mere vand i, hvis blandingen bliver for tør. Tilsæt sukker, eddike og salt og kog yderligere en halv time. Husk at røre undervejs. Smag chutneyen til – jeg brugte ekstra salt samt noget sirup. Chutneyen skal både være sur, sød og stærk. Hæld den på skoldede glas.
Note: Nu nippede jeg kun til den, og da den skal bruges som tilbehør, kan jeg ikke vurdere den helt endnu, men den virkede rimelig stærk og lovende. Glæder mig til at teste den sammen med en hovedret!
Skønt at du vil prøve de lidt gakkede opskrifter af for os, Piskeris 🙂 Og denne her lyder spændende som tilbehør til en indisk ret …
Er altså imponeret over dine evner til at finde nye spændende opskrifter.
Bananchutney har jeg aldrig hørt om før!
Det lyder altså lækkert, men jeg har nu også lidt en ting med mad nogle mennesker synes er for besynderligt – fx synes jeg at banan er skønt på en pizza med hakket ko og karry (jeg kalder den africana). Så jeg er nok nødt til at prøve bananchutney. Og tak for inspiration.
Hvor hyggeligt med dit sylteri. Jeg står og overvejer, hvad der skal i den chutney, jeg har planer om at lave snart, men jeg tror simpelthen ikke, at jeg er så nysgerrig som dig 🙂 Jeg tager hatten af for din tilgang til mad, for det er kun på den måde, man virkelig kan udvikle sine evner 🙂
Jeg synes det er fantastisk at du er så eventyrlysten, selv turde jeg ikke kaste mig ud i alle de sjove projekter 🙂
You go girl! – og jeg er spændt på at læse hvad du vil servere chutney'en til…..
Mnage hilsner
Birthe
Madame – hehe, mange tak! Ja, jeg tænkte, at den nok vil være god med en god karryret, så det må jeg snart lave. Det vil den karryelskende gemal også sætte pris på 😉
Grith – mange tak! Jeg er også ret nysgerrig på madfronten, så jeg tror også, at jeg kigger ekstra meget efter den slags ting 🙂
Signe – det lyder som en ret interessant sammensætning! Jeg synes godt nok, at den er ret mærkelig – men jeg får stadig lyst til at prøve den, så tak for inspirationen 😛
Foodfanatic – tusind tak! Lige med syltning er jeg ekstra 'pilfingret', for det er så let at eksperimentere med, og jeg har ikke prøvet så meget inden for den genre, så der kan jeg virkelig boltre mig 🙂
NYBH – mange tak! Arh, jeg synes da også, at du får prøvet ret mange spændende ting – det vidner min lange liste i hvert fald om 😉
Pokkers, jeg har lige kylet resten af mine overmodne bananer i skralderen. De skulle da ha' været tryllet om til det der. Det må blive næste gang, for jeg har det med at glemme mine bananer 🙂
Klidmoster – hehe, det kender jeg godt. Som regel får jeg kylet nogle stykker i fryseren, når de begynder at være ret modne, for jeg er ikke så vild med modne bananer – de skal helst være en smule 'al dente' 😉