Æbletærte med mandler, marcipan og karamel

Æbletærte med mandler, marcipan og karamel

Jeg savnede at bage kager, så i et anfald af flinkhed bagte jeg tidligere på ugen en æbletærte, som gemalen kunne dele med sine kolleger på kontoret. Jeg smagte den ikke selv men fik bagefter at vide, at den var rigtig god med en dejlig sødme fra karamellen og æblerne samt et sprødt touch fra dejen.

Inspirationen fik jeg fra en opskrift på æbletærte fra Newyorkerbyheart, men jeg lavede en række ændringer. Jeg kan godt lide en sprød tærtedej og ynder gerne at udskifte noget af hvedemelet med fuldkornshvedemel, men det havde jeg ikke på lager, så jeg lavede en blanding af rugmel og chiafrø, som jeg supplerede hvedemelet med. Derudover brugte jeg en lille men dyb tærteform, og derfor brugte jeg både flere æbler samt fordoblede karamelmassen til denne æbletærte.

Æbletærte med mandler, marcipan og karamel

ca. 5-6 personer

Tærtebund:
150 g hvedemel
40 g rugmel
10 g chiafrø
en lille smule salt
50 g smør, blødt
½ dl vand

Fyld:
ca. 250 g æbler skåret i tynde både
2 tsk kanel
1 spsk rørsukker

Marcipandej:
80 g rå marcipan, revet
35 g rørsukker
35 g smør, blødt
1 æg

Karamel:
75 g rørsukker
50 g smør
½ dl fløde
en håndfuld mandler, grofthakkede

Hæld mel, salt og smør i en skål og ælt det godt, indtil smørret er smuldret godt ind i melet. Tilsæt vandet lidt efter lidt, mens du ælter dejen. Tilsæt evt. 1-2 spsk ekstra vand, hvis dejen ikke hænger ordentligt sammen i første omgang.

Dæk dejen til med husholdningsfilm og læg det i køleskabet i mindst en time. Tag den ud et kvarters tid, inden den skal bruges.

Rul dejen tyndt ud og beklæd et smørsmurt tærtefad med det. Jeg brugte et lille dybt et tærtefad. Vend æblerne i sukker og kanel og fordel æblebådene i tærtefadet. Ælt marcipan, sukker, smør og æg grundigt sammen til en blød, lind masse og fordel det ud over æblerne.

Bag din æbletærte ved 175 grader i ca. 45 minutter. Tag derefter tærten ud af ovnen og lad den hvile i 15 minutter. Imens laver du karamelmassen ved at hælde ingredienserne i en kasserolle og varme det langsomt op. Lad det småsimre, indtil det bliver til en gylden masse. Drys mandlerne ud over den varme æbletærte og fordel karamelmassen ud over dem. Bag tærten ved 185 grader i ca. 10 minutter.

Servér din æbletærte sammen med en god creme fraiche – gerne 18% eller derover.



6 thoughts on “Æbletærte med mandler, marcipan og karamel”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *