Welsh cakes

Welsh cakes

Jeg er begyndt på julebagningen, og første projekt er welsh cakes! Ok, jeg bagte godt nok brunkager for et par dage siden, men igen i vil jeg også prøve juleopskrifter fra udlandet. Og jeg er så heldig at have en kollega, der kommer fra Wales, der anbefalede mig at prøve welsh cakes.

Det er en smørbaseret kage, som indeholder meget få ingredienser. Alligevel kan den være lidt drilsk, da succesoplevelsen i høj grad afhænger af, at man ikke får bagt den for meget eller for lidt. Eller jeg burde måske skrive stegt, for det er en kage, man enten kan tilberede ved bagning eller stegning. Jeg valgte selvfølgelig det sidste, da det lød sjovest, og så er det også lettere at følge med i, hvor lang tid kagerne skal have.

Jeg skelede til en løst formuleret opskrift fra Visit Wales, men ændrede lidt på målene, så det passer bedre til danske forhold. Og så tilsatte jeg lidt salt, for det klæder mange bageopskrifter – også de søde småkager.

Welsh cakes

20-22 stk.

3 dl hvedemel
½ dl rørsukker
110 g koldt smør
1 dl mørke rosiner – gerne små
et lille knips salt
1 mediumstort æg

Derudover:
smør til stegning
flormelis til pynt

Rør mel, rørsukker og salt sammen i en skål. Skær smørret i mindre stykker og gnid dem ud i melblandingen, indtil det er jævnt fordelt. Rør rosiner i og tilsæt ægget. Ælt det hurtigt sammen til en ensartet dej. Er dejen en anelse for tør, kan du tilsætte en lille smule vand. Jeg syntes dog, at dejen var ret fugtig og let at arbejde med.

Drys mel på køkkenbordet og rul dejen ud i 1½-2 cm tykkelse. Brug en lille rund udstikker til at udstikke kagerne. Smelt derefter en 1 spsk smør på en mellemstor pande og steg ca. otte welsh cakes på mediumvarme. De skal have 4-5 minutter på hver side. Du kan teste, om de er ved at være klar, ved at trykke dem lidt på midten. De skal være lidt ‘bouncy’ men samtidig ikke afgive en masse smør. Tag dem af panden og lad dem køle lidt af, inden du pynter dem med siet flormelis.

Welsh cakes er bedst samme dag, de er bagt/stegt, men de kan godt holde sig flere dage. Jo længere tid, du venter med at spise dem, jo mere tørre vil de dog blive.

Note: De her welsh cakes er slet ikke så tossede. De har en ret mild smag og understøttes så fint af det smeltede smør fra stegningen og den søde flormelis. Jeg tror som sagt ikke, at de er så spændende, når de har ligget flere dage, men nu vil jeg se, om jeg kan lade et par stykker ligge, og så må jeg vende tilbage med en opdatering, når jeg har undersøgt det. Nu glæder jeg mig i hvert fald til at tage nogle med på arbejde i morgen og se, om de bliver godkendt af min walisiske kollega 🙂



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *