Pisto – spansk vegetarret
God mad behøver ikke at være kompliceret, og det er den spanske ret pisto et glimrende eksempel på. Pisto er Spaniens svar på den franske ratatouille – forskellige grøntsager stegt ved lav varme i en god sjat olie. Det ser ikke ud af meget, men det smager fantastisk! Og så var en af bagtankerne med at lægge mit spanske benspænd her om sommeren naturligvis også at bruge en masse lækre sommergrøntsager.
Pisto skal helst laves med friske grøntsager i sæson, så der er så megen saft og kraft i dem som muligt.
Pisto
3-4 personer
1 stort løg, hakket
½ dl olivenolie
4 fed hvidløg, finthakkede
2 røde peberfrugter, skåret i strimler
1 slank squash, skåret i tynde skiver, der halveres
400 g små tomater
salt og peber
lidt sukker
Hæld olien på en pande og varm det op til mediumvarme. Tilsæt løg og hvidløg og lad det simre i et par minutter, inden du tilsætter peberfrugterne. Lad det simre videre i ca. ti minutter, inden du rører squashstykkerne i. Lad dem simre i yderligere ti minutter, inden du tilsætter lidt salt, peber samt et lille drys sukker og rører tomaterne i retten. Lad din pisto simre i 10-15 minutter og smag til med mere salt og peber, hvis der er behov for det.
Servér din pisto med det samme med friskbagt brød og smør. Jeg har også set versioner, hvor man serverer retten sammen med spejlæg.
Note: Det er helt fascinerende, hvor megen smag der er i en så simpel ret som denne. Når du steger grøntsagerne ved mediumvarme, så de nærmere koger i egen saft (og olivenolie), så kommer smagen for alvor frem.
Pisto kan selvfølgelig sagtens serveres som tilbehør til andre retter, ligesom du kan gemme eventuelle rester og bruge det i sandwiches eller blende det til en kold sauce.
Uhm, det lyder lækkert – en spansk form for ratatouille?
Jeps – og stærkt vanedannende 🙂