Langtidsstegt lammeryg i øl med brændt gulerodspuré
I sidste uge havde jeg et par fridage, og jeg benyttede selvfølgelig muligheden for at lave mad, der ellers ikke er tid til i hverdagen. I torsdags fik vi således langtidsstegt lammeryg.
Jeg tog udgangspunkt i opskriften på langtidsstegt lammeryg med tranebærjuice og rødvin, men lavede følgende ændringer:
- jeg brugte en større lammeryg (vil tro, at den var på 1,5 kg, men er ikke helt sikker)
- jeg gned denne lammeryg med salt, peber og timian og lagt i et ildfast fad
- jeg hældte en pilsner i fadet og dækkede derefter fadet helt med stanniol
- fadet med lammeryg var i ovnen ved 110 grader i ca. 4 timer
- derefter blev lammeryggen taget ud af ovnen og kødet blev lagt på et spækbræt. Jeg skar kødet fri ved at skære helt inde ved knoglerne. Det giver et langt, trekantet stykke kød.
- kødet blev svitset hurtigt på en pande i lidt smør – bare lige så det fik lidt stegeskorpe – og blev derefter serveret
Det er en meget let måde at tilberede lammeryg – endnu lettere end første gang, jeg eksperimenterede med denne udskæring. Kødet bliver utrolig mørt af langtidsstegningen men den korte tur på panden giver også kødet lidt lækker stegeskorpe. Kan varmt anbefales.
Jeg serverede denne lammeryg med brændt gulerodspuré – og nej, det var ikke en fejl. Jeg fik inspirationen fra Hanne K, som lavede dette på et tidspunkt. Jeg lavede dog en lille smule om på måden at tilberede det på, da jeg undlod at koge gulerødderne undervejs samt brugte noget af væden fra fadet i stedet for almindeligt vand.
Brændt gulerodspuré
ca. 3 personer
400 g økologiske gulerødder
25 g smør
væde fra lammefadet (eller alternativt grøntsagsbouillon)
salt og peber
Skrub gulerødderne og skær dem i stave. Smelt smørret på en pande og steg gulerødderne på panden ved middelvarme. De skal have så længe, at de bliver rimelig møre, og så skal du sørge for at give dem så meget varme til sidst, at de bliver godt brankede! Blend gulerødderne sammen med lidt væde fra lammet – jeg mener, at jeg brugte en dl – måske lidt mere. Smag til med salt og peber.
Sidst men ikke mindst en klassiker i vores hjem – en spidskålssalat! Denne gang bestående af fintsnittet spidskål krammet i olivenolie og æblecidereddike og derefter vendt i gulerodsstrimler, salt, peber og sesamfrø.
Uhm, det lyder spændende – og brændt gulerodspuré er helt nyt for mig 🙂
Jeg har oplevet flere ‘brændte eksperimenter’ på restauranter de senere år. Det er en let – men også lidt usædvanlig – måde at give en ret lidt kant 🙂
Lyder dejligt.
Jeg har smagt vildsvin i øl, det var godt.
Så lam i øl og med brændt gulerodspuré:-)
Lasse
http://www.mariahoffbeck.blogspot.com
Øl og vildsvin er også en rigtig god kombination 🙂