Lammehjerter i rødvin
Det er alt for længe siden, at jeg har brugt indmad i madlavningen, men det fik jeg rådet bod på i sidste uge, da jeg lavede denne ret med lammehjerter. Jeg fik samtidig sneget en rest bacon med i retten – ikke kun på grund af bacon-benspændet men også fordi jeg havde nogle strimler til overs, da jeg lavede en bacon-skål – og så fandt jeg også en flaske med hjemmelavet hyldebærsaft i fryseren.
Hjerter har en lidt pudsig konsistens og kan være lidt ‘gummi-agtige’ at bide i, hvilket selvfølgelig ikke tiltaler alle. I denne ret er hjerterne dog skåret i meget små stykker og tilberedt så længe, at kødets struktur ikke virker så forskellig fra andre udskæringer.
Lammehjerter i rødvin
2 personer
2 lammehjerter
en god klat smør
1 rødløg, skåret i tern
4 strimler bacon, skåret i stykker
2 dl rødvin
1 dl koncentreret hyldebærsaft – let fortyndet solbærsaft kan også bruges
5 enebær
salt og peber
Skyl hjerterne grundigt og skær evt. sener og fedt fra. Skær kødet i små stykker. Smelt smør på en lille pande og svits løget i smørret ved mediumvarme, indtil løgternene er bløde. Tilsæt lammehjerter og bacon og svits dem kort, inden du tilsætter rødvin, hyldebærsaft og enebær. Skru ned for varmen, læg låg på panden og lad det simre i ca. 2½ time ved lav varme. Rør i det et par gange undervejs og tilsæt evt. lidt vand, hvis retten begynder at tørre ud. Smag til med salt og peber til sidst.
Servér dine lammehjerter sammen med friskkogt pasta vendt i grønkålspesto.
Note: Det er fantastisk, så delikat indmad kan blive, når blot man langtidstilbereder det! Disse lammehjerter er ingen undtagelse – de bliver milde, lækre og har på ingen måde den lidt skarpe smag, som indmad godt kan have, hvis man tilbereder det i kort tid.
OBS – kan du ikke skaffe lammehjerter, så prøv i stedet at erstatte de to lammehjerter med ét svinehjerte.
Vi drak et glas Valpolicella Ripasso 2010 til – en vin, der var en del af den kasse fra Tastersbox, som jeg tidligere har fortalt om. En glimrende vin, der havde tilpas fylde og sødme til at fungere sammen med til retten med lammehjerter. Lammehjerteretten har dog så meget fylde, at den også kan bære en lidt tungere vin.
Elsker hjerter men det er godt nok længe siden jeg har fået det. Tror aldrig jeg har fået lammehjerter men har vist et til at ligge i fryseren…
Ja, af en eller anden grund glemmer jeg også at bruge indmad oftere i madlavningen, hvilket er synd, når nu det både er billigt og godt 🙂
Hvorfor mon mange tror, at de ikke kan lide hjerter? Under et besøg i USA kom tømrermesteren og gav os et hjerte fra en hjort, som han havde skudt dagen før. Han kom lige indenom, da vi sad og spiste, og blev selvfølgelig inviteret til at spise med. “Ih, hvor smager det dejligt; hvad er det for noget kød? “Det er det hjerte, du kom og gav os!”, svarede jeg. Sidenhen gav han ikke hjerterne væk. Måske jeg skulle have spurgt ham, hvad han have gjort af leveren, som jeg også havde haft en god idé til …
Tja – måske pga. konsistensen eller måske fordi de ikke kan lide tanken om, at det er hjerter? Jeg synes, det er synd, for det smager godt.
Tak for historien med tømrermesteren 🙂
Hvor kommer bacon ind i billedet?
Hej! Det er sammen med lammehjerterne – medmindre der er en del fedt på baconen. Så kan du evt. stege baconen nogle minutter først, inden du tilsætter lammehjerterne.