Kylling og rodfrugter i römertopf
Nu er det ikke nyt at tilberede mad i römertopf – det har jeg gjort før – men denne gang blev det til kylling og rodfrugter, hvor jeg fik brugt resterne af de rodfrugter, jeg havde på lager. Jeg havde fundet en økokylling frem fra fryseren – de sidste par måneder har jeg hamstret, hver gang de har været på tilbud i supermarkederne, så nu var det efterhånden på tide at få brugt lidt af lageret.
Når kyllingen tilberedes sammen med grøntsagerne, så vil saften og kraften fra kødet også give smag til grøntsagerne. Du kan vælge, at servere dem, som de er, eller eventuelt at blende dem til en grøntsagssauce bagefter.
Kylling og rodfrugter i römertopf
4 personer
1 økokylling 1,3 kg
3-4 gulerødder, skrællede
3-4 pastinakker, skrællede
6-8 fed hvidløg
1 pilsner
timian og laurbærblade
salt
olie
spidskål
Sæt römertopfen i blød i koldt vand i ti minutter. Gnub kyllingen grundigt med salt. Skær grøntsagerne i grove stykker og læg dem i bunden af römertopfen. Pil hvidløgene og læg dem i römertopfen. Hæld pilsneren over og tilsæt lidt timian samt et par laurbærblade. Læg kyllingen oven på og pres den lidt med i fadet. Læg låget på og sæt den i en kold ovn. Skru temperaturen op på 200 grader og lad den stege i 2 timer uden at kigge til den.
Tag låget af og pensl kyllingen med rapsolie. Drys evt. en smule salt på og lad kyllingen stege et kvarters tid uden låg på. Servér din kylling og rodfrugter sammen med fintsnittet spidskål.
Note: Kyllingen bliver mør som smør af sådan en behandling, og retten kan jo varieres i det uendelige alt afhængig af, hvilke grøntsager og krydderier du har på lager. Jeg fik samtidig udryddet en pilsner, vi havde i overskud fra en fest (pilsnere er den kedeligste øl i min verden), så det var en rigtig reste-ret – eller Stop Spild af Mad, som det hedder nutildags.
Römertopf er kult!! We like! Og tusinde tak for henvisningen 🙂
En skøn kylliing Du har kreeret.
:-))
You’re welcome 🙂
Jep, det er skønne sager, sådan en römertopf kan skabe!
Mums, hvor ser det godt ud! Jeg må nok indse at jeg bliver nødt til at få gjort plads til sådan en römertorpf, der er bare lige det at jeg lige har investeret i en stor ny støbejernspande med låg. Gad vide om man kan udbygge sine køkkenskabe?? 😉
Mange hilsner
Birthe
Du må have et skab mere i en af de andre rum 😀
skøn mad lige efter min smag …. rømertopf er bare genial ….
Jep! Og jeg er ikke så god til at få den brugt om foråret og sommeren, så det er ved at være sidste chance 🙂
Tankevækkende at sådan en fætter bliver brun og sprød ovenpå, når den er lavet under låg?!
Det er…. magi 😀
(og i øvrigt rart med sprødt skind)
Uhm, det lyder bestemt som en ret, der skal prøves i min Römertopf! Timian og laurbærblade giver en dejlig smag.
Ja, det giver lige et lille pift til kyllingen og grøntsagerne 🙂
Topf er det højtyske ord for gryde, medens potte er et ord som kommer her fra landet og siden har bredt sig til den angelsaksiske verden. Lad os bruge betegnelsen “lerpotte” (“claypot” ), alternativt “romergryde” som svenskerne kalder det.