Koldhævede rugboller

I går morges fik jeg prøvet en ny opskrift på boller – denne gang fra ‘Suverænt sundt’ (ja, jeg får rigtig hygget mig med den bog for tiden), så de sidste to dage har jeg fået dem til både morgenmad, ligesom de også udgør et dejligt indslag i min madpakke. De er ganske gode, selvom jeg havde foretrukket at have endnu flere kerner i. Billede kommer først sent i aften, da jeg ikke har kablet til kameraet i nærheden lige nu.

Koldhævede rugboller
10-15 stk.
koldhævede rugboller, boller, brød, gær, yoghurt naturel, rugmel, hvedemel, koldhævning
½ l vand
12 g gær
1 dl yoghurt naturel
1 tsk sukker
1½ spsk salt
300 g rugmel
400 g hvedemel

Opløs gæren i koldt vand, tilsæt yoghurt, salt og sukker og tilføj først rugmel og dernæst hvedemel. Stil dejen tildækket i køleskabet til næste dag.

Brug en ske dyppet i koldt vand til at sætte klatter af dejen på en bradepande dækket med bagepapir. Bag bollerne i ca. 20-25 minutter ved 180 grader. Sæt en bradepande med vand nederst i ovnen, så bollerne ‘fluffer op’.

Note: Jeg brugte græsk yoghurt i stedet for yoghurt naturel, og så tilføjede jeg en håndfuld solsikkekerner, så jeg brugte ikke nær så meget hvedemel, som opskriften lægger op til. Bradepanden med vand i ovnen fik jeg ikke afprøvet. Bollerne blev gode og saftige – også dagen efter.



12 thoughts on “Koldhævede rugboller”

  • Oooh, dem har jeg også prøvet… og ja, man kan bare blande lige som man vil have det. Og med det mel man lige har inden for rækkevidde – bare hvedemel overholdes. Kerner og soltørrede tomater… prøv det. Uhm!

  • Uhm de lyder SUPER gode, jeg er vild med koldhævede boller 🙂
    Lige nu bager jeg tit den opskrift jeg postede for nogle dage siden med havregryn og solsikkerkerne, de er SÅ gode, nemme og kan også sagtens spises dagen efter…….

    Der er nu noget over brød som kan bages når man står op om morgenen 🙂

    Mange hilsner
    Birthe

  • NYBH – det er så genialt med koldhævet dej! Så skal man ikke stå op flere timer før, man skal have morgenmad, og det er et koncept, jeg går ind for 😉

    Havregryn i brød og boller er også overraskende godt har jeg fundet ud af 🙂

  • Pernille – jeps! Jeg har også været glad for en opskrift, jeg fik fra en kollega, på koldhævet brød (græskarkernebrød – opskrift ligger på blogindlæg fra 18. maj 2009) – det er simpelthen så lækkert og spændende! Kan varmt anbefales!

  • Det lyder rigtig godt, Piskeris – og de skal bestemt prøves hjemme hos os!
    Vi elsker hjemmebagte, grove boller i modsætning til det, en bager præsterer ;O)

  • Madame – jeg er blevet lidt 'kerneafhængig' de seneste år – det er altså sjældent, at brød er rigtig lækkert, hvis ikke der er kerner i – synes jeg 🙂

  • Tili – hej og velkommen til! Jeg er helt enig – det er en formidabel kogebog, og jeg har også udset mig andre i bogen, som jeg snart må have prøvet 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *