Knepkager – knæpkager
Knepkager er en egnsret fra Sønderjylland, og jeg indrømmer blankt, at jeg var færdig af grin, da jeg stødte på dem under mit research til månedens egnsret-benspænd. Det er et navn, der i den grad kan få folk til at plirre med øjnene, men det er jo en af de skønne ting ved egnsretter – der er virkelig nogle særprægede navne imellem!
Knepkager – eller knæpkager som det også kan staves – kan variere temmelig meget. Jeg kiggede blandt andet i kogebogen ‘Danske egnsretter’, og her var beskrevet tre forskellige udgaver. Jeg valgte at følge den, der var lettest at skaffe ingredienser til… nåja, og så også fordi der blev brugt knuste anisfrø i den udgave. Det afholdt mig dog ikke fra at justere lidt på opskriften, så i denne udgave af knepkager er anisfrø udskiftet med lakridspulver (fra Bülow), ligesom jeg ændrede på forholdet mellem rugmel og hvedemel.
Nåja – og hvorfor hedder de så knepkager? Navnet skyldes den den sprøde lyd, det giver, når man bider småkagen over. Jeg syntes dog ikke, at denne version var så sprød igen, men du kan evt. overveje at tilsætte lidt mere hjortetaksalt. Jeg må helt klart prøve flere varianter i af denne småkage for at smage, hvor stor forskel der er på dem.
Knepkager – knæpkager
ca. 1½ bagepladefuld
125 g rugmel
175 g hvedemel
100 g mørk farin
100 g smeltet smør
½ dl fløde
1½-2 tsk lakridspulver
en kvart tsk hjortetaksalt
Ælt ingredienserne sammen til en ensartet dej. Hvis den er meget tør, kan du evt. tilsætte lidt vand under æltningen. Rul dejen i et par tykke pølser og læg dem i køleskabet i et par timer. Skær dejpølserne i skiver – helst ikke meget tykkere end ½ cm – og læg dem på en bagepapirbeklædt bageplade. Bag dine knepkager i ovnen ved 200 grader i ca. 10 minutter.
Lad småkagerne afkøle helt og servér dem derefter sammen med smør.
Note: Knepkager har en ret mild smag, men man kan godt ane et lille touch af lakrids. Tilføj eventuelt en halv tsk salt – det tror jeg vil gøre dem endnu bedre. Knepkager kan sagtens spises uden smør, hvis du ikke er til det. De er bedst på dagen og dagen efter – derefter synes jeg, at de begynder at tabe lidt af smagen.
1 thought on “Knepkager – knæpkager”