Kantareltærte
Det er pt. sæson for en af de smukkeste spisesvampe, kantarellen, og det udnyttede jeg for nylig til at bage en kantareltærte. Så kunne jeg også bruge en rest butterdej, jeg havde til overs efter at have lavet laksetarteletter nogle dage forinden.
Kantareller er en af de spisesvampe, som er lettest at genkende i naturen, men den er samtidig også så farvestrålende, at den er let at få øje på, så man skal være tidligt ude, hvis man skal finde dem inden alle de andre svampejægere. Men heldigvis kan man også finde dem i en del supermarkeder og på madmarkeder 😉
Jeg tog udgangspunkt i min andetærte men skiftede selvfølgelig andekødet ud med kantareller (!), fløde og salvie.
Kantareltærte
3-4 personer
3 plader butterdej (fra frost)
lidt hvedemel
250 g kantareller, grofthakkede
½ løg, finthakket
smør til stegning
2½ dl fløde
1 spsk friskhakket salvie
salt og peber
1½ dl fintreven Vesterhavsost (eller lignende salt, hård ost)
2 æg
Smelt en god klat smør på en stor pande og svits løgstykkerne ved mediumvarme. Tilsæt salvien og svits det et halvt minuts tid, inden du tilsætter svampene. Steg dem i nogle minutter, indtil de bliver bløde. Drys salt og peber over og hæld så fløden i. Lad svampene simre videre, indtil fløden er kogt halvt ind. Rør ost i, indtil det er smeltet, og vend så æggene i. Tag panden af komfuret.
Drys lidt hvedemel ud på køkkenbordet. Læg to af butterdejspladerne på bordet og fugt den lange kant med lidt vand, så du kan trykke dem sammen. Skær den tredje plade til og læg stykkerne for enden af de to lange stykker. Fugt igen kanterne med vand, så du kan klistre dejstykkerne sammen. Rul butterdejen ud med en kagerulle.
Smør et tærtefad med lidt smeltet smør og for den med dejen. Prik dejen nogle gange med en gaffel og bag den i ovnen i 10 minutter ved 200 grader. Hæld fyldet i og bag videre i ca. 15 minutter, indtil kanten er gylden.
Tag din kantareltærte ud af ovnen og lad den køle af et par minutter, inden du serverer den sammen med en salat.
Note: En dejlig, vegetarisk madtærte som er let at lave. Kantareltærte har en mild smag og en skøn, sprød tærtekant.