Kage med stout og chokolade
Jeg blev nødt til at bage en kage med stout i denne uge, da jeg stod i den uheldige situation, at jeg havde fået købt en stout, vi ikke kunne lide! Og da man jo ikke bare smider øl ud, så brugte jeg noget i en chokoladekage og resten i et maltrugbrød.
Til denne kage skal du bruge en kraftig stout/porter og gerne en sød en af slagsen. Den giver noget dybde til smagen, men får dog ikke kagen til at smage af øl.
Mandelmel kan selvfølgelig købes i flere af de større supermarkeder, men det er lidt billigere at lave selv. Så skal du blot blende mandler meget fint.
Jeg baserede løseligt kagen på en opskrift fra Halfbaked Harvest men justerede på en række af målene samt udskiftede flere af ingredienserne.
Kage med stout og chokolade
ca. 8 personer
180 g mørk chokolade, hakket
0,75 dl stout
1½ spsk instant kaffepulver
120 g smør
1½ dl rørsukker
1 tsk vaniljepulver
en lille smule salt
3 dl mandelmel
4 æg
Ganashe:
100 g mørk chokolade, finthakket
2 spsk fløde
1 spsk Kahlua
Flødeskum:
1½ dl fløde
1-1½ spsk Kahlua
Pynt:
kakaopulver og/eller fintrevet chokolade
Hæld chokolade, øl, kaffepulver og smør i en kasserolle og varm det langsomt op, indtil smør og chokolade er smeltet. Rør godt rundt og tag kasserollen af varmen. Del æggene, så du har æggeblommer og æggehvider i hver deres skål. Pisk æggeblommerne sammen med sukker til en cremet masse og pisk så vanilje og salt i. Pisk chokolademassen i og derefter mandelmelet.
Pisk æggehviderne stive i den anden skål. Hæld halvdelen over i chokoladedejen og rør godt rundt. Vend resten af æggehviderne forsigtigt i dejen, så den bliver luftig. Smør siderne i en lille springform på ca. 18 cm i diameter og læg gerne et et stykke bagepapir i bunden. Hæld dejen i.
Bag din kage med stout ved 170 grader i 40-45 minutter. Den skal være gennembagt men må meget gerne være blød i midten. Lad den køle lidt af, mens du laver ganashen.
Ganashen laver du ved at smelte fløde og chokolade i vandbad eller meget forsigtigt i en gryde. Rør Kahlua i. Tag kagen ud af springformen, sæt den på et fad og hæld derefter ganashen ud over den.
Pisk fløde til skum og rør Kahlua i. Fordel det ud over kagen.
Lad gerne din kage med stout stå i køleskabet i nogle timer, inden du serverer den. Husk at pynte den med kakaopulver og/eller revet chokolade.
Note: Dette er en fyldig og mættende vinterkage! Med en dyb smag fra chokolade og stout er det en oplagt kandidat til eftermiddagskaffen eller -teen, når du kommer tilbage efter en gåtur i det frostklare vejr.
Din kage med chokolade og stout lyder utrolig lækker. Her er vi ret vilde med at bruge mandelmel i kager. Jeg vil lægge din opskrift i køkkenet og glæder mig til at bage 🙂
God fornøjelse! Den mætter godt, men så er der heldigvis også et stykke til dagen efter 😉