Julesalat med grønkål og appelsiner
Spiser du også rødkålssalat juleaften? Her tænker jeg på den friske rødkålssalat og ikke varm rødkål. Se, det plejer jeg at gøre, og det var også meningen, at gemalen og jeg skulle stå for den friske rødkålssalat i går, men… rødkålen var forsvundet! (jeg har en mistanke om, at vi glemte det i supermarkedet… eller også har der været nisser på spil i det lille hjem!) .
Hvad gør man så? Man laver da en julesalat på grønkål! Jeg havde heldigvis bestilt en kasse grøntsager hos Aarstiderne til levering den 23., og i denne kasse var der røde grønkålsblade (jojo, det findes…). Dem kombinerede jeg med nogle blade fra vores egen grønkålsstok, så det gav et flot farvespil, og så puttede jeg ellers alle de gode sager i, som jeg havde planlagt til den friske rødkålssalat. Resultatet blev en dejlig, fyldig julesalat med grønkål.
Jeg har noteret cirkamål på salaten – du er selvfølgelig velkommen til at justere op og ned på mængderne, så det passer til din smag.
Julesalat med grønkål
2 skåle – nok til ca. 8 personer
2-3 store grønkålsblade
2-3 store røde grønkålsblade
4 appelsiner
80 g valnødder
80 g tørrede tranebær
1 granatæble
0,75 dl æblecidereddike
0,75 dl blomsterhonning
lidt salt
Skyl begge typer grønkålsblade. Finthak de grønne blade, put dem i en tyk skål og overhæld dem med kogende vand. Lad dem trække i fem minutter, inden du hælder vandet fra og fordeler grønkålen i de to skåle. Finthak de røde grønkålsblade og vend dem i salaten. Skær skrællen af appelsinerne – sørg for at få den hvide skal med, da den ellers giver en bitter smag til salaten. Skær appelsinerne i tern og vend dem i salaten. Rist valnødderne på en tør pande, til de begynder at dufte. Lad dem køle lidt af, inden du hakker dem groft og vender dem i salaten sammen med tranebær. Skær granatæblet midt over. Hold den ene halvdel, så den overskårne del af granatæblet vender nedad og hold den over en salatskålen. Slå på granatæblets overflade – så drysser granatæblekernerne ned i skålen. Hold øje med, at de hvide mellemvægge i frugten ikke følger med – de giver en bitter smag, så sørg for at fjerne dem, hvis de ryger med. Gør det samme med den anden halvdel.
Rør æblecidereddike og honning sammen og hæld det ud over salaten. Smag til med lidt salt. Lad salaten trække et par timer inden servering.
Note: En anderledes men dejlig julesalat, som pyntede på bordet.
Måske du fast skal til at glemme rødkålen, og bruge grønkål i stedet? 😉
Blev lige nysgerrig på de to slags kålblade; er der “mørheds”-forskel på dem, siden de grønne skal have et varmt kram, og ikke de røde? Eller er det for at få forskellig konsistens i salaten?
Jeg er ikke så vild med julemad (dødssynd, i know!), så det er luuuuuksus når der bliver sat en frisk/rå kålsalat på bordet (foruden æbler med gele) 😀
Hehe! Jeg ville ikke have noget problem med det, men nu havde vi fået til opgave at medbringe en rødkålssalat, så jeg syntes, det var lidt pinligt, at den var væk 🙂
Jeg synes faktisk, at den røde er lidt mere fast i det, men jeg undlod at skolde den af to grunde:
– jeg ville godt have lidt forskel i konsistensen på de to slags kål (jeg tror, salaten ville blive for tung og grov, hvis de begge var helt rå)
– jeg var bange for, at den røde kål ville miste for meget farve af at blive skoldet