Jordbær cheesecake – New York stil
I går var vi til svigermors fødselsdag, og jeg havde tiltusket mig opgaven mht. at medbringe fødselsdagskage. Januar er jo ofte noget af en grå og trist affære, hvor man drømmer om sol og sommer, og jeg fik derfor lyst til at finde lidt af sommerforrådet frem fra fryseren – nemlig gode, danske jordbær fra i sommers – så jeg kunne lave en jordbær cheesecake.
Jeg har før lavet en blåbær cheesecake, som vakte lykke den sommerdag for nogle år siden, hvor den blev serveret, så hvorfor ikke gentage succesen med en jordbærversion? Denne jordbær cheesecake er justeret en smule i forhold til den oprindelige opskrift. Jeg udskiftede selvfølgelig blåbær med jordbær og bugte lidt flere bær i denne version, ligesom jeg undlod nødder i kiksebunden. Er du mere interesseret i en traditionel jordbær cheesecake – dvs. ligesom den klassiske ostekage med gelétopping, som var ret populær i 80’erne – så tjek denne opskrift på jordbær cheesecake.
Jordbær cheesecake
8-10 personer
200 g digestive kiks, let knuste
75 g hvid chokolade, hakket
100 g smør, smeltet og afkølet lidt
400 g flødeost naturel
500 g creme fraiche 18%
150 g rørsukker
2 æg
2 tsk vaniljepulver
Put kiksene i en frostpose og knus dem med hånden eller en kødhammer. De behøver ikke at være helt pulveriserede. Hak chokoladen og hæld det i en skål sammen med de knuste kiks. Bland det godt, inden du hælder det smeltede smør over og rører det sammen. Hæld blandingen i en smørsmurt springform (jeg brugte en på ca. 28 cm i diameter) og pres det godt sammen. Kom flødeost, æg, 80 g sukker og halvdelen af vaniljepulveret i en skål og pisk det godt sammene. Hæld det over kiksebunden og sæt springformen i en forvarmet ovn (ikke varmluft) ved 190 grader i ca. 20 minutter.
Tag kagen ud af ovnen og lad den køle lidt af. Lad ovnen være tændt. Bland creme fraiche med resten af sukkeret og vaniljepulveret. Hæld det ud over kagen og stil den tilbage i ovnen i endnu 10 minutter. Lad kagen køle lidt af, inden den sættes i køleskab i ca. 6-8 timer eller natten over.
Jordbærkompot:
500-600 g jordbær, friske eller optøede
½-1 dl rørsukker
2-3 tsk majsstivelse
Hæld jordbær og rørsukker i en kasserolle. Lad det koge op, skru lidt ned og lad det simre i fem minutter. Smag evt. til med sukker. Hæld lidt af jordbærvæden over i en lille skål og rør majsstivelsen ud i det, så det er en jævn, tynd masse. Rør det i jordbærrene og lad jordbærkompotten simre videre et par minutter mere. Tag kasserollen af varmen og lad kompotten køle af. Hæld det over cheesecaken og stil kagen tilbage i køleskabet. Lad den trække i 3-4 timer inden servering. Husk at tage kagen ud af køleskabet en halv time før.
Note: Denne jordbær cheesecake var – heldigvis – et stort hit til fødselsdagen. Jordbærrenes sommersødme er lige, hvad man trænger til på denne årstid, og cheesecake er jo altid godt. Du kan selvfølgelig også lave andre versioner af denne jordbær cheesecake, hvor du udskifter jordbærrene med andre bær eller frugter.
Jeg elsker cheesecake, men har aldrig prøvet en med jordbær – det lyder vanvittig lækkert 🙂
Det bliver du nødt til at prøve! Kombinationen af søde jordbær og vanilje-flødeostcreme er fantastisk 🙂
Åh, det går godt nok lige i mit sommerhjerte – tillykke med svigermor 😀
– Anne
Tak! Og husk at prøve denne opskrift ved lejlighed – tror den vil passe godt til dit sommerhjerte ♥
Åh den ser god ud ! Tænk jeg har aldrig bagt en cheesecake….
Det må du prøve – det fungerer rigtig godt (selvom jeg var lidt skeptisk, da jeg prøvede første gang, for jeg var jo vandt til 80’er-versionen :))
Savle, savle! Men det er sindssygt hvor meget ost og fraiche der skal i sådan een, ikk?
Jo – I LOVE IT! 😀