Jomfruhummer med hvide asparges og avokado
Bare fordi månedens benspænd er mad på 30 minutter, så udelukker det ikke retter i den dyrere ende og dermed også retter, du typisk serverer i weekenden. I fredags fik vi denne enkle, sommerlige og dejlige servering, hvor jeg fik udnyttet en portion jomfruhummere, som jeg havde til overs fra skaldyrsbenspændet i maj måned.
Jomfruhummer på en bund af hvide asparges og avokado
2 personer
6 x jomfruhummer
lidt salt
1 dl hvidvin
2-3 hvidløg
citronsaft fra ½ øko-citron
1 bundt hvide asparges
1-2 avokadoer
salt og peber
2 spsk citronolivenolie
lidt citronmelisse
Tænd ovnen og sæt temperaturen på 180 grader. Hak hoved og klør af hver jomfruhummer og smid disse i en kasserolle (dette punkt vender jeg tilbage til allernederst i blogindlægget). Læg hver hummer på ryggen og brug en skarp kniv til at flække dem på langs (på undersiden). Pil forsigtigt den sorte tarmstreng ud af hver jomfruhummer, smid den ud og læg dine jomfruhummere i et ovnfast fad sammen med hvidvinen. Pres hvidløgsfeddene og fordel dem over jomfruhummerne sammen med lidt citronsaft. Sæt fadet i ovnen i 10 minutter.
Sæt en gryde over med 3-5 cm vand i bunden. Skræl imens alle asparges og knæk ‘foden’ af dem. Skær dem i stykker på ca. 5 cm længde og put dem i vandet, når det koger, sammen med lidt salt. Læg låg på og lad dem dampe i 3-4 minutter – de skal være møre og samtidig have lidt bid. Mens de damper, tager du avokadoen/avokadoerne og halverer, fjerner stenen og skærer først lodrette linjer og derefter vandrette linjer i avokadokødet, så der opstår tern. De kan hurtigt vippes ud af avokadoskallen ved hjælp af en ske. Put ternene op i en skål.
Tag gryden af komfuret og hæld vandet fra. Skyl aspargesstykkerne i lunkent vand, så temperaturen bliver slået lidt ned, uden at de bliver helt kolde, og hæld dem derefter op i skålen til avokadostykkerne. Vend dem med citronolie, salt, peber og friskhakkede citronmelisseblade. Tag fadet med jomfruhummere ud af ovnen og servér begge ting med det samme.
Tilberedningstid: 19 minutter.
Note: Retten er dejlig enkel, men har du ikke erfaring med at tilberede jomfruhummer, er det muligt, at det vil tage dig lidt længere tid. Det er samtidig en ret, hvor de hvide asparges får masser af albuerum og den milde smag går fint sammen med jomfruhummerne.
Når retten er spist, tager du resterne fra skallerne og putter dem i kasserollen med hovederne og kløerne fra jomfruhummerne. Put lidt grøntsager i – for eksempel skalotteløg, porrer eller lignende – samt en sjat hvidvin og vand, indtil det dækker skallerne, og lad det så stå og simre i en time eller mere, indtil du har kogt en intens fond på jomfruhummerskallerne. den fond kan du meget passende fryse ned og bruge en anden dag, når du vil lave jomfruhummersuppe.
Det er noget af det mest lækre jeg længe har set. Hummer er skrevet på min dosmerseddel her til morgen – ved lige hvor de har skønne jomfruer på tilbud i denne uge. Tak – vi har haft nytte af dit benspænd i denne måned. Tænk det kan lade sig gøre – under 30 min.:-).
Hilsen Charlotte
Tusind tak for de pæne ord! Hehe, bare vent – en af de nærmeste dage blogger jeg om mad på 9 minutter 😀
Uhmm, jeg elsker jomfruhummere. Får dem bare alt for sjældent…
Mange hilsner
Birthe
Det kender jeg godt! De smager skønt 🙂
Det ser da bare super skønt ud, til når sommeren måske på et tidspunkt rammer os… I hvert fald skal de hvide asparges da bare spises nu – sol eller ej!
Nemlig! Og i dag og i morgen er det jo ligefrem sommer – det er så dejligt 🙂
Guffe-luffe!!! 😀
Enig enig 😀
Uhmmm jomfruhummer *love*
Ja, det er nogle herlige små størrelser – dem er jeg bestemt blevet fan af 🙂
Åhr, jomfruhummere – det er bare såå godt. Og så med gode danske sommerasparges til 🙂
Det er nemlig god og enkel sommermad 🙂
alt sammen totalt yndlingsingredienser – det kan da kun være fantastisk. Jeg er bare EN KLOVN til at ordne de hummere! Ender nærmest som hummermos:-)
Jamen så er de også lettere at spise 😀
Ej, jeg håber ikke, at det holder dig tilbage – de har jo en meget lækker og fin smag 🙂