Iranske juvelris
Da jeg researchede til det persiske benspænd, faldt jeg over en opskrift på iranske juvelris hos The Kitchn og forelskede mig straks i den farverige ret. Jeg lavede en simpel fortolkning af retten, hvor der er skåret ned på mængden af ris og i stedet skruet op for gulerødder og nødder. Derudover udelod jeg kardemomme.
Iranske juvelris
2-3 personer
1 dl basmatiris
1 økologisk appelsin
½ dl gule rosiner
½ dl tørrede tranebær
½ tsk safran
1 spsk appelsinblomstvand
1 spsk rørsukker
Olie til stegning
1 dl pistacienødder (uden skal) – hakkede
1 dl mandler, hakkede
2 gulerødder
1 kanelstang
salt
Kog risene næsten møre.
Skræl appelsinen med en kartoffelskræller og put appelsinskrællen i kogende vand i et par minutter. Hæld vandet fra og snit appelsinskrællerne i meget tynde strimler. Knus safranen i en lille skål sammen med sukker og appelsinblomstvand. Skræl gulerødderne og skær dem i tynde stænger/strimler.
Hæld lidt olie på en stor pande og tilsæt begge typer nødder. Rist dem et minuts tid, inden du tilsætter rosiner. Lad dem stege et minuts tid, inden du vipper nødder og rosiner over på en tallerken. Hæld nu safranblandingen på panden sammen med gulerødderne og appelsinskrællerne. Lad det simre et par minutter, inden du tilsætter kanelstangen og lidt ekstra vand. Lad det simre i 10 minutter og tilsæt så risene. Rør godt rundt i blandingen og lad det simre i yderligere nogle minutter (tilsæt evt. lidt ekstra vand, hvis der er brug for det) og smag så til med salt.
Servér dine juvelris med nøddeblandingen drysset over. Retten kan spises, som den er eller som tilbehør til en kødret.
Jeg kan i øvrigt anbefale at pynte dine juvelris med granatæblekerner inden servering.
Note: De iranske juvelris er en ret spændende ret. Jeg er normalt ikke så meget til blomstervand i retter (om det så er på roser eller appelsinblomster), men her fungerer det rigtig godt sammen med krydderierne og de tørrede nødder og bær.