Hjemmebagt finskbrød
Selvom månedens slik-benspænd kommer til at fylde en del de kommende uger, så skal jeg også nå at bage lidt julesmåkager, og den første blev finskbrød. Det er ikke en julesmåkage, jeg selv plejer at spise, men jeg havde lovet at bage en portion til mine forældre.
Jeg tog udgangspunkt i en opskrift på finskbrød fra Spis Bedre, men lavede nogle små justeringer samt blandede perlesukkeret med blendede mandler for at give de små finskbrød lidt mere smag og gøre dem lidt mere indbydende.
Finskbrød
ca. 50 stk.
4 dl hvedemel
et lille knips salt
200 g koldt smør
1 æg
3/4 dl rørsukker
2 spsk perlesukker
2 spsk blendede mandler
Hæld hvedemel og salt i en skål og skær små stykker smør ud, som du putter i skålen. Gnid smørret godt ud i hvedemelet. Pisk rørsukker og æggeblomme sammen og ælt det sammen med melblandingen, så det bliver en ensartet dej. Del dejen i flere stykker og rul dem ud i fingertykke stænger. Tryk dem flade (så de er 4-5 mm høje) og skær dem så ud, så de er 2½-3 cm lange. Læg dem på en bageplade og pensl dem med æggehvide. Rør perlesukker og blendede mandler sammen og drys hvert finskbrød med blandingen.
Bag dine finskbrød i ovnen ved 200 grader i 12-13 minutter. De skal kun lige begynde at blive gyldne – så tager du dem ud. Så risikerer de ikke at blive meget tørre. Lad dine julesmåkager køle helt af, inden du putter dem i en lufttæt dåse.
Note: Det er vigtigt, at du ikke bager disse finskbrød for længe, for de simple småkager bliver meget let tørre og kedelige. Jeg synes dog, det lykkedes meget godt ved at holde bagetiden på 12-13 minutter. De har en meget mild smag, hvor de fleste kan være med.
Det er opskrifter som denne, der minder mig om, at rigtig mange gamle opskrifter på småkager der basalt set er smør, sukker, mel, og lidt smag, men ikke så meget andet
Jep, det er faktisk lidt pudsigt 🙂