Havtornfudge og hindbær-lakridsfudge
I sidste uge var det tid til at lege med fudge igen. Vi skulle besøge et vennepar, så det var en perfekt undskyldning for at lave lidt søde sager, som vi kunne udsætte dem for. Sådan er jeg. Torturerer min omgangskreds med slik og kager. Så kan de lære det.
Jeg tog udgangspunkt i samme opskrift og fremgangsmåde som den citronfudge og lakridsfudge, jeg har blogget om tidligere.
Grundopskriften – inden smagstilsætning – er:
1 dåse kondenseret mælk
½ dl fløde
1 dl skummetmælk
450 g rørsukker
125 g smør
Til havtornsudgave: Tilsæt 2 spsk frysetørret, knust havtorn
Til hindbærudgave: Tilsæt 2 spsk frysetørret, knust hindbær
Jeg ved, at kogningen af fudgen kan drille, fordi den skal nå at få en bestemt konsistens, inden du tager den af varmen. Jeg har skrevet 10-15 minutter i opskriften, for fudgen behøver som regel ikke mere end dette, men det kræver altså en løbende vurdering, og du kan risikere, at du skal koge den i længere tid. Det skulle jeg for eksempel denne gang. Det er lidt svært at beskrive, hvordan konsistensen præcis skal være, men prøv at lægge mærke til de bobler, der kommer i fudgemassen. Når de begynder at virke ‘sukrede’ og ‘tørre’, så er det på tide at tage fudgen af varmen.
Pisk fudgemassen i ca. 10 minutter med en elpisker og del så massen op i to lige store dele.
Knus 2 spsk frysetørrede havtorn i morter og rør i den ene halvdel. Hæld fudgemassen i en firkantet form beklædt med bagepapir og stil den i køleskab.
Knus derefter 2 spsk frysetørrede hindbær og bland det med 1 tsk rålakrids (jeg brugte den fra Johan Bülow), inden du rører det i fudgemassen. Hæld den i en firkantet form beklædt med bagepapir og stil den i køleskab, hvor den skal stå i mindst fire timer, inden den er klar til at blive skåret ud.
Gå IKKE i panik hvis fudgen ikke vil stivne ordentligt. Du kan stadig redde den ved at smelte fudgen igen og lade den koge i nogle minutter, inden du pisker den i 3-4 minutter og derefter smider den til afkøling igen.
Fudgen skal som sagt skæres ud med en skarp kniv og puttes i bøtter eller glas. Det er vigtigt, at du får pakket fudgen godt ind (i bøtter eller glas), når den er stivnet, for lader du den stå i køleskabet – utildækket – i flere dage, kan den let få ‘køleskabssmag’.
Fudgen kan holde sig en uges tid i køleskab (hvis du kan holde fingrene fra den).
Jeg kan i øvrigt tilføje, at havtornsudgaven er ret mild, så der kan du med fordel putte mere pulver i, mens hindbær-lakridsudgaven har en rigtig god kombination af den friske hindbærsmag og den mørkere lakrids, som supplerer hindbær så godt.
Nøøøøøøøj hvor lækkert!!! Må straks finde nogle at toturere:-)
Det tror jeg, de vil sætte pris på 😀
Uhmm, det lyder altså lækkert. Jeg har endnu ikke turdet give mig i kast med fudge, så det er meget betryggende at høre, at man kan lave en ommer, hvis man er for hurtig.
Hvor får du i øvrigt havtorn fra?
Denne bøtte har jeg fået i værtindegave, men jeg har set dem hos Den Franske Vinhandel i Roskilde. Ved dog ikke, om de stadig har dem.
Nøj hvor ser det bare lækkert ud. Jeg har ikke prøve at eksperimentere med fudge endnu. Men det står på list over ting som klart skal prøve.
Hvor har du fundet det frysetørret havtorn, jeg det nemlig kun i den friske selvplukket udgave.
Det kan også drille – prøvede det første gang for nogle år siden med en anden opskrift, og der gik det ikke nær så godt.
Disse har jeg fået, men jeg har også set dem hos Den Franske Vinhandel i Roskilde.
Det lyder syndigt lækkert, og jeg kan godt lide, du holder af at torturerer din omgangskreds med slik og kager – så de kan lære det 🙂
Nemlig – de skal ikke spille alt for smarte 😉
Jeg vil være en del af din omgangskreds!
Har haft så meget uheld med alle former for karamelopskrifter tidligere, så selv om jeg er fristet, undlader jeg sikkert at kaste mig ud i en lignende fudge… Der er fare for voldsomt fald i min køkken-selvtillid.
Du kan bare flytte noget tættere på 😀
Jeg har ellers en opskrift på smørkarameller, som også ret gode… 😉
Nøøjh de ser lækre ud. Jeg forsøgte mig også ud i fudge for et par uger siden, da vi skulle lave vanilje-artiklen til Jeanne D’arc Living katologet – meget spændende, og en meget lækker haps, som man sagtens kunne blive ret afhængig af 😉
Ja, jeg har ellers ikke været så vild med fudge, men de hjemmelavede versioner kan nu gøres ret spændende – og gemalen, som elsker fudge, kan godt lide at være prøveklud 😀
Nu har jeg villet prøve at lave fudge så længe, så jeg må vist snart tage mig sammen og komme i gang. Jeg er nysgerrig omkring dine fudges med hindbær. Hvor meget smager hindbærrene igennem? Jeg har også frysetørret hindbær herhjemme, men vil nok ikke blande lakrids i, tror jeg. Men er nysgerrig omkring de der fudge med hindbær, hvordan smagen er. Kan du beskrive det? 🙂
Du får den friske, syrlige smag frem fra hindbærrene, og det giver et godt modspil til den søde fudge, så det ikke bliver alt for sødt-i-sødt. Hindbærsmagen er ikke så kraftig men den er tydelig nok efter min smag 🙂
Okay, tak for svar. Overvejer lige, om det er noget, jeg vil putte i 🙂 Kan være, jeg i første omgang kun laver almindelig fudge. Når jeg engang får taget mig sammen.
Jeg har lavet tre slags fudge. De er fuldstændig flydende, selvom de har stået på køl hele natten. Hvad gør jeg?? 😳
Hej Sasja. Fudge kan godt drille lidt de første gange, man laver det. Se nederst i indlægget – der har jeg skrevet et tip til, hvordan man redder det, hvis det ikke stivner efter afkølingen 🙂
Jeg kogte blot hver portion en ekstra gang, nogle portioner kogte ind til lige under halvdelen af hvad de var inden. Men jeg har nu fire lækre slags, hårde, fudge 👍😉😊 tak for tippet! Og glædelig jul, samt et godt nytår 🎅🤶🎄❄️☃️
Selv tak – er glad for at høre, at det lykkedes 🙂
Rigtig god jul og godt nytår!
De her er vildt lækre! 😀
Jeg tænker på, om man mon kan komme chokolade i denne opskrift, eller om det vil ændre for meget på konsistensen? 🤔
Mange tak <3
Du kan sagtens lave chokoladefudge - her er en opskrift meget lig denne: https://piskeriset.dk/chokoladefudge-og-vaniljefudge/