Harissa – skøn chilisauce
Den tunesiske chilisauce, harissa, er en skøn krydret sauce, der findes i en del varianter og ikke mindst styrkeforhold! Jeg synes, den er meget oplagt at lave i forbindelse med mit saucer og dressinger-benspænd, for den kyrdrede sauce passer godt sammen med sommergrøntsager og grillkød.
Harissa består typisk af bagte, afpillede røde peberfrugter, forskellige typer chili, hvidløg samt olivenolie. Jeg har dog også set varianter, hvor der tilføjes flere krydderier samt tomater eller tomatpasta.
Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra Half Baked Harvest men lavede nogle justeringer, da jeg ikke havde helt de samme chilier. Den version, jeg har lavet, er ikke verdens stærkeste. Jeg elsker krydret mad men kan ikke altid spise meget stærke chilisaucer. Du er dog ganske velkommen til at putte endnu mere chili i, hvis du laver harissa.
Harissa – tunesisk chilisauce
1 rød peberfrugt
1 tsk chiliflager
1 spsk mild tørret chili – jeg brugte guajillo
½ tsk chipotle
½ dl kogende vand
1 fed hvidløg, pillet
1 spsk olivenolie
citronsaft
salt
Hæld chiliflager og den milde chili i en skål og hæld kogende vand over. Lad det trække
Fjern stilken og kernerne fra peberfrugten. Læg den på et stykke bagepapir på en bageplade og bag den i ovnen ved 230 grader i 20-30 minutter, indtil skindet på peberfrugten bliver sort og bobler op. Tag peberfrugten (forsigtigt!) og put den i en frostpose, som du lukker. Smid imens hvidløget ind på bagepladen i ovnen, som du slukker. Lad hvidløget bage i eftervarmen.
Når peberfrugten har hvilet på køkkenbordet i ti minutter, piller du det sorte skind af. Put resten af peberfrugten i en blender. Smid hvidløget i. Hæld vandet fra chilierne og put chilierne i blenderen sammen med chipotle og olivenolie. Blend det til en ensartet masse og smag din harissa til med citronsaft og salt.
Note: Jeg var godt tilfreds med styrken i denne harissa sauce. Den har bid – især til sidst – men det er dog ikke en udgave, der brænder lang tid efter. Har du mere følsomme smagsløg end jeg, så anbefaler jeg at have lidt græsk yoghurt eller creme fraiche, du kan servere ved siden af, når du bruger harissa.