Brydebrød med rødbede
I anledning af månedens brødbenspænd må jeg selvfølgelig også lave brydebrød med rødbede. Ok, reelt set behøver der ikke at være rødbede i, men da jeg købte en pose blandede rodfrugter den anden dag, og jeg tilfældigvis havde set en opskrift på brydebrød med rødbede, så lå den lige til højrebenet!
Ideen kommer fra et udklip fra et gammelt Hendes Verden-blad. Jeg valgte dog at simplificere opskriften, så jeg udelod hvedekerner samt brugte en blanding af græskarkerner og solsikkekerner (så kunne jeg bruge de sidste rester).
Brydebrød med rødbede
7-9 stk.
25 g gær
4 dl håndvarmt vand
1 spsk salt
1 dl græsk yoghurt
50 g græskarkerner
50 g solsikkekerner
3 dl fuldkornshvedemel
ca. 100 g groftrevne rødbeder
6½-7 dl hvedemel
Hæld vandet i en stor skål og rør gæren ud i det. Rør yoghurt og salt i sammen med de to slags kerner. Rør fuldkornshvedemelet i og lad det hvile i nogle minutter, så melet kan suge væde til sig. Rør rødbeder i og tilsæt så hvedemelet lidt efter lidt under omrøring/æltning. Ælt dejen indtil den er smidig og letfugtig. Læg den i skålen og dæk den med et fugtigt, rent viskestykke. Lad den hæve en times tid.
Del dejen i 7-9 lige store boller, som du former og lægger på en bagepapirbeklædt bageplade. Bollerne skal ligge tæt men kun lige, så de rører hinanden. Dæk bollerne med viskestykket og lad dem efterhæve i 20-30 minutter.
Varm ovnen op til 200 grader. Pensl dit brydebrød med lidt vand og bag det så i ca. 25 minutter, indtil overfladen er letgylden og lyder hul, når man banker forsigtigt på det.
Lad det køle af, inden du brækker det i stykker og spiser det.
Note: Et saftigt og ret mættende brydebrød. Selvom rødbeden er tydelig i brødet, så er smagen det ikke. Så selvom du ikke er fan af rødbede, så tror jeg godt, at du vil kunne spise dette brydebrød. Alternativt kan du prøve at udskifte rødbeden med gulerod.