Svenske knäck
Mit muffinform-benspænd kan bruges til mange sjove ting – for eksempel de svenske karameller knäck. Det var en af bloggens søde læsere, der tippede mig om karamellerne, og jeg var straks enig i, at de passede godt til muffinform-udfordringen.
Du skal selvfølgelig bruge meget små muffinforme, og reelt set er de nok mere konfektforme end muffinforme. Meeen jeg syntes, de passede fint til udfordringen.
Knäck består af ret få ingredienser, og den største udfordring er faktisk at ramme den rette konsistens. Jeg vil anbefale dig at bruge sukkertermometer. Har du ikke det, kan du til nøds også lave det efter kugle-metoden. Her hælder du koldt vand i et lille glas, og så tester du karamelmassens konsistens undervejs ved at lade en dråbe dryppe ned i vandet. Størkner den hurtigt og bliver til en hård kugle, så er karamelmassen klar. Men vær obs på, at kuglen skal blive hård, for bliver det bare en blød kugle, så vil karamellen også blive blød og kan klistre sig fast til formene.
Knäck
30-40 stk.
1 dl rørsukker
1 dl sirup – man bruger normal lys sirup, men jeg brugte mørk
1 dl fløde
et lille knips salt
20 g smør
½ dl smuttede mandler, finthakkede
Hæld alle ingredienser undtagen mandler i en tykbundet, bred gryde og varm det langsomt op. Lad det boble ved lav varme i 20-30 minutter, mens du jævnligt rører i gryden. Det er vigtigt at sørge for, at temperaturen ikke er for høj, så karamelmassen brænder på. Når temperaturen når 125-130 grader, rører du de hakkede mandler i. Hvis du vil have hårde karameller, så kan du lade temperaturen gå op til 140 grader.
Fordel karamelmassen i små forme. Vær forsigtig, for den er brændende varm. Du kan også hælde massen i en form foret med bagepapir og så skærer den i firkanter, når massen er kølet lidt af.
Opbevár dine knäck i en lufttæt boks.
Note: Uha. Det her er lige karameller efter min mave. Flødefede karameller med lidt knas i form af salt. I den svenske udgave af knäck er der som regel ikke salt i, men jeg synes, det giver et fint touch til den fede smag.
Det er måske et resultat af min opvækst, men halvt rasp halvt mandler virker også
Interessant, det må jeg da prøve på et tidspunkt!