Stikkelsbærtærte med marengs
I sidste uge fik jeg en opskrift på stikkelsbærtærte med marengs fra en kollega, og jeg mente straks, at jeg skulle prøve den! Jeg havde nemlig en lidt stikkelsbær på frost fra sidste år, som trængte til at blive brugt, så gang i bagningen kom der.
Jeg opdagede dog, at det var en god idé at skrue lidt ned for varmen i forhold til den oprindelige opskrift, for der var et par gange undervejs, hvor bagværket fik lige i overkanten. Det har jeg naturligvis justeret i forhold til nedenstående udgave. Jeg udelod også majsstivelse i fyldet men tilføjede til gengæld lidt vanilje til marengsen.
Stikkelsbærtærte med marengs
ca. 8 personer
Tærtedej:
200 g hvedemel
100 g smør
1 æg
lidt salt
1-2 spsk vand
Fyld:
700 g røde stikkelsbær – uden blomst
1½ dl rørsukker
3 æggehvider
1 tsk vaniljepulver
Rør hvedemel og salt sammen i en skål. Skær smørret i små tern og gnid dem ud i melet, så det gryner. Rør æg og lidt vand i og saml dejen. Lad den hvile i køleskabet en halv times tid.
Rul dejen ud på et meldrysset bord. Smør et ildfast fad (28 cm i diameter) og bred dejen ud i det. Sørg for, at dejen stikker 1-2 cm op over kanten. Prik bunden flere gange med en gaffel. Stik fadet i køleskabet i 20-30 minutter.
Varm ovnen op til 200 grader. Læg et stykke bagepapir oven på dejen og drys lidt tørrede bønner eller kikærter ud over det. Forbag bunden ved 200 grader i 20 minutter i midten af ovnen. Tag så tærtebunden ud og fjern bagepapir og kikærter. Fordel stikkelsbærrene ud over bunden og drys sukker over. Bag tærten i 15-20 minutter.
Pisk æggehviderne næsten stive og tilsæt så ½ dl rørsukker. Pisk videre indtil du har en blank og lidt sej marengsmasse. Hæld den i en sprøjtepose og fordel den ud over tærten – gerne i et pænt mønster. Bag din stikkelsbærtærte med marengs i yderligere 5-10 minutter, indtil marengsen er letgylden.
Note: Jeg var lidt spændt på, hvordan denne desserttærte ville ende med at blive, nu der ikke var en æggemasse eller lignende til at binde bærrene sammen. Men bortset fra at kagen er svær at skære pæne, faste stykker af (da bærrene gerne vil trille lidt), så smager den skønt!
Psst – tjek også denne opskrift på stikkelsbærtærte!
Lige mig, æææælsker stikkelsbær – har du nu igen været svigermors fryser piskeris:-)
Charlotte
Haha! Nej, det projekt sluttede for et år siden. Denne gang var det min egen fryser, det gik ud over 😀