Rosensirup
Her til aften har jeg lavet lidt forberedelser til i morgen, hvor vi får gæster. Lammekøllen ligger pt. og pønser i køleskabet – druknet i Ørbæk Blueberry Hill Ale, rødløg og salt. Jeg har absolut ingen anelse om, hvorvidt det er en god idé eller ej – men nu må vi se.
Desserten er også lavet, og her indså jeg, at indkøb sært nok ikke er min stærke side i denne uge. Da gemalen købte ind tidligere i dag, glemte jeg at notere fløde som en af de ting, der skulle hjembringes, og så var gode råd dyre, da jeg opdagede det midt i dessertlavningen! Heldigvis kunne han overtales til at suse forbi en 7-11 for at købe det, så nu er desserten også på plads.
Meeen… jeg har også overrasket mig selv og inden desserten lavede jeg – rosensirup! Jeg fik ideen fra en snak med en bekendt den anden dag, der spurgte, om rosenblade var giftige. Det fik mig til at google rosenblade i dag – sådan i madsammenhæng – og her faldt jeg over en opskrift på rosensirup på denne hjemmeside. I øjeblikket har vi rigtig mange roser, og det skulle da næsten udnyttes! Jeg har sjusset mig frem til målene herunder.
Rosensirup
170 g lyse rosenblade
7 dl vand
saften fra 1½ citron
350 g sukker
Skyl rosenbladene godt og meget grundigt, så insekter, planterester og lignende er væk, og hæld bladene i en gryde. Fyld vand op, så det lige dækker roserne. kog op og lad det simre i ca. fem minutter. Bland citronsaften i. Si rosenbladene fra og sørg samtidig for at si væsken gennem et dørslag med et par lag køkkenrulle, så evt. smådele er helt væk fra saften (et tefilter kan sikkert også gøre det). Rør sukkeret i, til det er opløst. Brug hvidt sukker, da rørsukker kan gøre siruppen grumset. Hæld på glas og put det i køleskabet.
Det skulle egne sig fint til is, over jordbær eller blandet med vand og serveret med masser af isterninger = rosenlimonade.
Note: Jeg er meget spændt på at prøve det – måske som rosenlimonade i morgen? Der skal muligvis lidt mere sukker i – det må jeg lige prøve en anden gang, hvor jeg forhåbentlig også kan prøve opskriften med mørkerøde roser!
Jeg lavede rosengele for nogle år siden, det var da bare rigtig godt, så det tror jeg også at rosensiruppen er.
Knus
Vibeke
Jeg bruger rosenvand som skintonic:)
Men det er også super i glasur og lagkagecreme med jordbær..
Jeg elsker duften af roser, så jeg er sikker på at sån noget rosensirup må være godt…
Det lyder lækkert – jeg er vild med duften af roser! Jeg har rosenolie i min aromalampe, så rosenblade kan åbenbart bruges både udvortes og indvortes med stor succes 🙂
Dejlig dag til dig!
Hey!
Det lyder som en perfekt marinade til lammet. Er spændt på at høre om smagen. Jeg elsker lam!
De sidste gange jeg har marineret, har jeg dog ikke puttet salt i før lige inde stegning. Mange skriver stolpe op og stolpe ned om, at salt trækker saften ud. Og jeg er så naiv og tror på det … men måske er det slet ikke sandt. Det kan du måske afmystificere nu:)
Lyder spændende og lækkert med rosenbladene. Sjovt med sådan nogle projekter.
Hej Vibeke!
Rosengelé – det lyder nu heller ikke dårligt! Hvad brugte du det sammen med?
Hej MissMuffin!
Jeg smagte på det i morges, og det smagte ganske godt, nu hvor det havde stået og hvilet sig lidt i køleskabet natten over. Er rosenvand meget mildt at bruge som skintonic?
Hej Madame!
Ja, i højere grad, end jeg har været vant til. Jeg synes, at jeg har set flere og flere blomster i madlavningen de senere år, og det kan nu se ret godt ud 🙂
Tak og i lige måde!
Hej Hanne!
Jeg var også lidt i tvivl mht. saltet, men valgte i sidste ende at putte lidt ned til det. Jeg har tænkt mig at langtidsstege kødet, og da jeg ikke er vant til det mht. lam, så vil jeg under alle omstændigheder holde lidt ekstra øje med det denne gang 🙂
Jeg har prøvet at langtidsstege lam – en lammebov ved 110 grader i 10 timer. Fantastisk spise!
Så det skal nok blive godt.
Hanne – så mange timer har jeg desværre ikke at råde over, men jeg vil forsøge mig 3-4 timer og se, hvad der sker 🙂
Pynt på kager, is og lignende, det skulle jo kun bruges i meget små mængder, det er jo så sødt, så man måtte passe lidt på, men trods sødmen, så gik rosen smag/duft fint hjem!
Knus
Vibeke
Ja, det er det.
Jeg har meget sart hud og bruger altid decubal ansigtscreme uden parfume og sager. Men det alligevel rart med lidt duft, så min skintonic er rosenvand købt hos en af de udenlandske grønthandlere..
Vibeke – det kan være, jeg skal prøve at lave det på et tidspunkt. Vi har nemlig også nogle mørkerøde roser, der blomstrer en del 🙂
Tak for ideen!
MissMuffin – det var en meget god information! Min ansigtshud er også lidt hys, så det kan være, jeg skal prøve det 🙂
Tak for inputtet!