Ostekiks, ostesalat og ostesvampe!
Benspændet for marts måned er ved at være ovre – i morgen fortæller jeg om benspændet for april. Men inden da vil jeg lige skrive lidt om de sidste osteeksperimenter. Ost serveres jo tit sammen med brød eller knækbrød, men ligesom du sagtens kan putte ost i brød – se blot de osteboller, jeg bagte for nylig – så kan du naturligvis også putte det i kiks, og hvad er så mere oplagt end at bage ostekiks? Tidligere på året så jeg en opskrift på parmesankiks hos LaCucinaNada, men da jeg kun havde en gnalling parmesanost tilbage i køleskabet, gik det i stedet ud over PrimaDonna-osten, da jeg ville bage ostekiks. Jeg undlod samtidig salt og peber, for jeg synes, at PrimaDonna er salt nok i sig selv.
Ostekiks
70 g smør, revet
100 gram revet PrimaDonna ost
½ tsk paprika
1-1½ dl hvedemel
Bland alle ingredienser i en skål – brug kun 1 dl hvedemel til at starte med og tilføj evt. lidt mere, når skålens indhold er æltet til en ensartet masse. Pak dejen ind i film eller i en frostpose og put den i køleskabet en times tid. Rul derefter dejen tyndt ud på et meldrysset bord og skær den ud til ostekiks. Læg dem på en bageplade med bagepapir og bag dem ved 175 grader i 18-20 minutter.
Note: Der er en god og tydelig ostesmag i disse ostekiks og med tilpas saltmængde. Dette koncept er bestemt værd at lege videre med ved lejlighed!
Der er lidt retro-80’er over denne pastasalat. I hvert fald er det sjældent, at jeg i dag støder på pastasalater med ostetern og ærter, men det havde jeg lyst til at lave til frokost i lørdags. Ostevalget faldt denne gang på Vesterhavsost fra Thiese – en fast ost i stil med Prima Donna men knapt så salt og nøddeagtig i smagen. Den gik godt i spænd med resten af salaten, som bestod af kogt pasta, røget skinke, kogte ærter og sguash i små tern. Pastasalaten blev vendt i lidt creme fraiche og ravigottesauce.
Pastasalaten mættede mere, end jeg først havde troet, så jeg var tæt på at droppe aftensmaden. Jeg endte dog med at lave en lille ret, hvor jeg tog to portobellosvampe og fyldte dem med en æggemasse bestående af pisket æg, creme fraiche, salt, peber og rosmarin. Ovenpå lagde jeg et par tynde skiver gedeost og så blev svampene ellers bagt i ovnen ved 180 grader i en halv time. De blev serveret på et lag af snittet romainesalat.
… og så er der ikke mere ost i denne omgang. Det passer nemlig dårligt ind i benspændet for april måned. Er der nogen, der kan gætte, hvad jeg nu skal i gang med?
Dit oste-benspænd ;-D har været en utrolig fornøjelse at følge med i… og givet mig en masse ideer. Tak for det.
Mit gæt på næste benspænd… æg. Ialtfald glæder jeg mig til at følge det ;-D
Det er jeg glad for at høre 🙂
Nope, det er ikke æg – det er faktisk ‘forbudt’ denne måned 😉
Uhh en gætteleg… hmm, postejer måske?
Nej, men det er da ellers et sjovt benspænd 🙂
Uhmm, sikke nogle lækkerier 🙂
Mange hilsner
Birthe
Tak skal du have 🙂
Det har godt nok været en cheezy måned! 🙂
Måske næste benspænd handler om mælkefrihed?
Hehehe 😀
Mja, det kan man godt sige – det er i hvert fald ret begrænset, hvad man kan gøre på ostefronten med det benspænd… 🙂
Veganer benspænd selvfølgelig:-D
Rigtig gættet 😉
Årh, jeg er så god:-D
Det var et benspænd lige efter mit hoved – jeg elsker nemlig ost og er meget spændt på, hvad du har i tankerne for april 🙂
Jeg har fundet på noget, du helt sikkert også kan lide 😉