Linsemousse
Hvad er linsemousse? Jamen, det er såmænd mit seneste eksperiment i forbindelse med mit vegetariske smørrebrøds-benspænd!
Jeg kom nemlig til at tænke på min tunmousse uden smør, som er en af mine absolutte favoritter, når det kommer til frokostbordet, når vi har gæster. Meeen der er jo fisk i, så det går ikke i forbindelse med månedens benspænd. Kan man så lave en vegetarisk mousse? Det måtte jeg prøve af!
Jeg havde dog meget svært ved at bestemme mig for hvilke krydderier, jeg skulle bruge til min linsemousse. Jeg endte med sød paprika, men så synes jeg ikke, at moussen kan stå alene. I dette tilfælde kombinerede jeg den med syltede peberfrugter, men jeg tror også, at semitørrede tomater vil være gode til – eller friske tomater om sommeren.
Kan den krydres på andre måder? Helt sikkert – og jeg synes bestemt, at du skal prøve lidt forskellige smagskombinationer. Jeg kan i hvert fald godt finde på at lave den igen men prøve flere krydderi-kombinationer af.
Linsemousse
1½ dl kogte røde linser
1 dl creme fraiche 18%
2 blade husblas
0.75 dl fløde
1 tsk sød paprika
1-2 tsk frisk citronsaft
salt og peber
Læg husblassen i koldt vand i ca. 10 minutter.
Blend de kogte linser sammen med creme fraiche og sød paprika. Pisk fløden til blødt flødeskum i en anden skål.
Smelt husblassen forsigtigt – enten i mikrobølgeovn eller over vandbad – og vend det hurtigt i din linsemousse. Vend forsigtigt flødeskummet i moussen og smag den til med citronsaft, salt og peber. Moussen vil være ret mild på dette tidspunkt men få lidt kraftigere smag, når den har stået nogle timer i køleskabet. Det er nemlig der, den skal hen nu – stil den på køl i mindst fire timer og gerne natten over, så den stivner.
Servér din linsemousse sammen med brød og syltede grøntsager (om vinteren) eller friske grøntsager (om sommeren).
Note: Det var et meget sjovt eksperiment, som endte med et glimrende resultat. Jeg synes ikke, at denne linsemousse kan stå alene, når den ‘kun’ er smagt til med sød paprika, så husk endelig at kombinere den med grøntsager. Men måske kan man finde en smagskombination, så den lettere ‘står alene’ og ikke behøver grøntsager ved siden af?