Kylling med peberrodscreme
En af udfordringerne ved at lave middelaldermad er – ikke overraskende – adgangen til de rigtige/mest autentiske råvarer. I denne opskrift burde jeg for eksempel bruge en høne, men da det primært er kyllinger, vi kan købe i dag, så måtte jeg ty til en lille økologisk kylling. Meget af det kød, man spiste i middelalderen, var desuden ikke friskslagtet men ofte saltet, røget eller syrnet, da det skulle kunne holde sig hele vinteren over.
Inspirationen til kylling med peberrodscreme er hentet i ‘Middelaldermad’, som indeholder rigtig mange spændende opskrifter fra middalderen – tilmed med den originale opskrift ved siden af. Jeg brugte som sagt en kylling i stedet for en høne, og så valgte jeg at servere retten sammen med fintsnittet spidskål. I den originale version smører du peberrodscremen og hønsekødet på en skive hvedebrød.
De fleste middelalderopskrifter, som er bevaret frem til i dag, beskriver de retter, som adelen og de velhavende spiste, og selvom nedenstående ret er rimelig simpel, så har den ikke været helt billig at lave, eftersom der er mandler i, og dem skulle man som regel importere.
Kylling med peberrodscreme
ca. 4 personer
1 økologisk kylling
ca. 15 cm frisk peberrod, fintrevet
100 g smuttede mandler
75 g smør
1 lille fintsnittet spidskål
Kog kyllingen i en gryde i en times tid. Blend mandlerne fint og vend peberroden i det. Hæld det i en gryde og varm det langsomt op sammen med smørret. Tilsæt lidt af kyllingefonden, til det bliver en tyk, sej masse – det skal ikke være flydende. Pil kødet af kyllingen og servér kødet sammen med peberrodscremen og snittet spidskål.
OBS – husk at gemme det resterende kyllingekød (jeg blogger en anden middelalderopskrift senere på ugen, hvor du skal bruge ca. 200 g kyllingekød) og kyllingefonden. Sidstnævnte kan du evt. koge videre på (sammen med lidt gulerødder, porrer og laurbærblade), så du får en kraftigere fond.
Note: Kylling i peberrodscreme er ultralet at lave og ganske velsmagende. Peberrodscremen bider godt (og river godt i næse og øjne når man river peberroden!), men fungerer godt sammen med kyllingekødet og den sprøde spidskål. Jeg kan også sagtens forestille mig, at det vil være godt på hvedebrød.
Spændende – det er jo en ret, der sagtens kan bruges også i dag. Jeg gad nok vide, hvad bønder og landarbejdere spiste. Måske brød med fedt, grød eller fisk?
De spiste tit fedtemadder, mens de arbejdede – eller rettere, de gjorde et kort ophold i arbejdet for at spise sig en hurtig mellemmad. Men man har tilsyneladende spist mere kød i middelalderen end først antaget – i hvert fald i perioder. Mere om dette i et senere blogindlæg 🙂