Kardemommesnurrer
Kardemommesnurrer er jo et oplagt valg, når jeg har kardemomme-benspænd, så det bagte jeg naturligvis i sidste uge. De bløde, lækre boller med sukker og kardemomme minder lidt om kanelsnegle (og de svenske kanelbullar), men er som regel mildere og mindre søde. Jeg har dog også set udgaver, hvor folk har smurt glasur på kardemommesnurrer, men det synes jeg ikke hører sig til.
Jeg kiggede først på en opskrift hos True North Kitchen, hvor der bruges samme fordejsmetode som ved det japanske brød shokupan. Men jeg foretrak en lidt hurtigere og mere enkel måde at gøre det på, så jeg brugte i stedet blot frisk gær og lavede en lidt anden sammensætning af dejen.
Kardemommesnurrer
12-14 stk.
25 g gær
75 g smeltet smør
2 dl håndvarm mælk
1 spsk stødt kardemomme
0.75 dl rørsukker
1 tsk salt
1 æg
ca. 7 dl hvedemel
Fyld:
100 g blødt smør
1 spsk stødt kardemomme
1 dl mørk farin
Sirup:
4 spsk lys sirup
1 spsk vand
Derudover:
½-1 dl rørsukker til at drysse over
Rør smør og mælk sammen og vent, indtil det er håndvarmt. Rør derefter gæren ud i det. Pisk kardemomme, rørsukker, salt og æg i, inden du tilføjer mere og mere mel under piskning og derefter æltning. Ælt videre, indtil du har en blød og smidig dej. Læg den i en skål med et fugtigt viskestykke over og lad den hæve til dobbelt størrelse – det tager 1-1½ time.
Rør fyldet sammen.
Drys mel ud på køkkenbordet og rul dejen ud i en stor rektangel. Smør fyldet ud på den nederste halvdel af den brede del. Fold den anden halvdel over, så den dækker fyldet, og tryk det sammen ved at give dejen en hurtig rulning med kagerullen.
Nu skærer du dejen i strimler på ca. 3 cm bredde. Skær et langt snit i hver (se billedet). Sno derefter hvert ‘ben’ og rul først det ene omkring den øverste del af dejen. Rul derefter den anden sammen og stik enden af dejen op gennem snurren, så de to ender stikker op ved siden af hinanden. Sno dem eventuelt sammen.
Stil din kardemommesnurre på en bagepapirbeklædt bageplade og form de øvrige snurrer på samme måde. Læg det fugtige viskestykke over dem og lad dem efterhæve i 20-30 minutter.
Varm ovnen op til 200 grader. Bag nu dine kardemommesnurrer i 12-15 minutter, indtil de er letgyldne. Tag dem ud og lad dem afkøle på en rist. Når de er faldet lidt i temperatur, rører du siruppen sammen og pensler snurrerne med dem. Drys til sidst lidt sukker på.
Kardemommesnurrer er selvfølgelig bedst den dag, de er bagt. Du kan dog også sagtens fryse dem ned, så du har lidt sødt til en anden dag.
Note: Jeg synes, de blev ganske vellykkede. De er ikke meget søde, så hvis du foretrækker det, kan du altid tilsætte lidt mere sukker til dejen og mere farin til fyldet.
Mums, lige hvad jeg ventede på – skal bages her i weekenden – god weekend til dig Piskeris
Charlotte
I lige måde!
Jeg er pt. i gang med at bage en anden svensk kage – den kommer på bloggen her i weekenden 🙂
De smagte Skønt – jeg har lige lavet din kiksekage, den opskrift hvor det kun er chokolade – ikke palmin. Den er et must her omkring november.
God dag til dig Piskeris
Tak for at minde mig om den! Jeg burde virkelig lave den igen på et tidspunkt. Det er sådan en nostalgisk kage 🙂