Kaffefudge
Jeg elsker at lave fudge (og det er heldigvis en af gemalens yndlingsformer for slik), så i anledning af månedens slik-benspænd har jeg lavet kaffefudge. Når jeg laver fudge, så bruger jeg som regel en hel dåse kondenseret mælk (for det er ikke så tit, at jeg skal bruge kondenseret mælk til et andet projekt de følgende dage), og så laver jeg to forskellige smagsvarianter. Så den anden halvdel af dåsen gik til en portion vaniljefudge.
Kaffefudge
½ dåse kondenseret mælk
1 dl fløde
200 g rørsukker
60 g smør
ca. 3 tsk instant kaffepulver, knust til pulver
et lille knips salt
Hæld den kondenserede mælk, fløde, rørsukker og smør i en tykbundet gryde og skru op, så varmepladen står på mediumvarme. Rør rundt, og når det begynder at koge, skruer du lidt ned for varmen, så den simrer uden at bulderkoge. Den kan nemlig let brænde på. Af samme grund skal du også røre i den næsten konstant i ca. 15 minutter, indtil massen bliver lidt mørkere og lidt sejere at røre i.
Hæld den varme fudgemasse over i en skål sammen med kaffepulveret og et knips salt. Pisk massen med en elpisker i 8-10 minutter.
Beklæd en lille form (ca. 8 x 18 cm eller lidt større) med bagepapir og hæld din kaffefudge i den. Stil formen i køleskabet og lad den stå til næste dag. Skær din kaffefudge i små firkanter, som du kan putte i enten små slikposer eller skoldede glas og give som julegave eller værtindegave i forbindelse med julebesøg. Nåja eller spise selv selvfølgelig. Kaffefudge skal opbevares i køleskab og kan holde sig i en uge – og måske også lidt længere.
OBS – hvis du ikke er tilfreds med konsistensen, så kan du skære fudgen i mindre stykker og varme nænsomt op igen. Lad det småsimre i nogle minutter (under omrøring), hæld det tilbage i formen, søt den i køleskabet og lad det stivne igen.
Note: Denne kaffefudge er nok en af mine yndlings – ligesom min citronfudge. Jeg kan godt mærke, at jeg bliver nødt til at give dette videre hurtigst muligt, så jeg ikke kommer til at gnaske det hele selv. Det er pææænt vanedannende!