Gedeoste-is samt Kentucky-inspireret kylling
Is kan bruges til andet end desserter og et sødt indslag om eftermiddagen – hvad med at bruge det i forretten? Jeg har tidligere lavet en solbærsorbet, som jeg brugte i en forret med andebryst, og den anden dag fik jeg lyst til at eksperimentere med en gedeoste-is.
Ideen fik jeg, da jeg legede med mascarpone. Det er en cremet friskost, og jeg tænkte, at man burde kunne gøre noget tilsvarende med en blød gedeost-friskost. Gedeosten har selvfølgelig en mere markant smag, og da jeg i første omgang prøvede at bruge den i en dessert, blev resultatet lidt for underligt. Jeg gik derfor tilbage til forret-ideen og lavede en helt simpel gedeoste-is.
Gedeoste-is
ca. 5 personer
200 g gedeost-friskost
2 spsk flydende glukose
1 dl fløde
et lille knips salt
Rør ingredienserne grundigt sammen, inden de hældes på en ismaskine. Jeg brugte vanen tro min DeLonghi-ismaskine, og jeg vil anbefale dig kun at lave denne is, hvis du har en ismaskine – ellers er jeg bange for, at konsistensen bliver for grynet og ujævn.
OBS – gedeoste-is er bedst, lige når den er kørt eller evt. efter 1-2 timer i fryseren.
Servér din gedeoste-is sammen med lidt blandet salat, parmaskinke, nyslynget honning og hakkede valnødder.
Note: Gedeoste-is er en kæk lille servering, som er en fortolkning af en anden forrets-klassiker herhjemme – nemlig varm gedeost med honning og valnødder. Den milde gedeoste-is gør sig glimrende sammen med de andre ingredienser, og det er en sjov og anderledes måde at bruge is på. Prøv det!
Til hovedret fik vi – igen igen – grillmad. I disse solbeskinnede tider griller vi stort set hver dag, og denne dag var det kylling, der blev smidt på grillen. Kylling er helt klart blandt favoritterne, når det kommer til grillmad hos os, og efter mit røg- og damp-tema i foråret kombinerer vi ofte grillningen med træflis, da det giver en fin røget smag til kødet.
En amerikansk bekendt sendte mig en bog om Kentucky Barbeque foråret, og den fandt jeg frem, da jeg skulle lave en dip til kyllingen. OBS – bogen har ikke noget at gøre med Kentucky Fried Chicken men om grillmad i Kentucky.
Jeg justerede målene, men fik en del dip i overskud, så du kan med fordel bruge denne portion til 2-3 kyllinger. Jeg valgte desuden at undlade smørret i dippen og i stedet gnide kyllingen med smørret, inden den blev grillet.
Kentucky-inspireret kyllinge-dip
½ dåse hakkede tomater
½ dl æblecidereddike
1 tsk rørsukker
½ dl sød sennep
1½ tsk cayennepeber
salt og peber
Desuden:
kyllingestykker
smør
salt
Rør ingredienserne til dippen godt sammen og lad det stå en times tid. Smør kyllingestykkerne grundigt med smør og drys med salt, inden de lægges på grillen. Når de er ved at være klar, pensler du dem med dippen. Kyllingen skal af grillen lige efter, da sukkeret i dippen ellers brænder sort.
Note: Lækker og mild dip, som fungerede rigtig godt sammen med kyllingekødet.
Gedeoste-is, dét var da en spændende idé. Tror du det kunne være godt at blande nogle hakkede nødder i selve ismassen eller lidt finthakket fennikelblade? Under alle omstændigheder, så må det prøves!
Jeg ved ikke, hvordan finthakkede fennikelblade vil fungere, men nødder kan du sagtens putte i. Jeg foretrak at putte lidt honning på til sidst – i stedet for at søde isen mere – så det var lettere at regulere smagen 🙂
Spændende med din idé om t bruge is i forretten! Hvor ser det lækkert og sommerligt ud – din kyllingedip må prøves her 🙂
Det er ret sjovt at bryde rammerne for, hvornår man spiser is – men det fungerer som sagt rigtig fint i denne forret 🙂
Mmmm gedeost-is. Skal vist snart spise hjemme hos dig 😉
Var det en trussel eller et løfte? 😉