Måned: august 2012

Yoghurtmarineret kylling

Yoghurtmarineret kylling

Surmælksprodukter er gode i marinader, hvor du gerne vil mørne kødet, og jeg har før brugt det til fasaner, hvor du let kan få fat i en fugl, der har flere år på bagen og derfor trænger til at blive mørnet lidt. Du kan dog 

Kærnemælksrand med hyldeblomst og hindbærsauce

Kærnemælksrand med hyldeblomst og hindbærsauce

I tirsdags havde vi brætspilsgæster og efter en gang traditionel mexmad – og et par timers brætspil – fik jeg lige sneget denne kærnemælksrand ind til dessert. Den hørte selvfølgelig til månedens benspænd, og inspirationen fik jeg fra Nordisk Køkken, hvor jeg dog brugte lidt 

Hjemmelavet tykmælk

Hjemmelavet tykmælk

Jeg spiser ofte yoghurt eller tykmælk om morgenen – helst toppet med noget frisk frugt. Med benspændet ‘surmælksprodukter’ for denne måned så ville det jo være underligt, hvis jeg ikke også bloggede lidt morgenmadsforslag.

For et par år siden så jeg en udsendelse, hvor Camilla Plum lavede tykmælk, og allerede der tænkte jeg, at det måtte jeg prøve på et tidspunkt. Den anden dag faldt jeg så over en meget let opskrift hos Maden i mit liv, og så var der ingen undskyldning længere.

Det er vigtigt, at du bruger økologiske produkter, og at de er så friske som muligt (først og fremmest kærnemælken), så der er masser af aktive mælkesyrebakterier, der kan forvandle ingredienserne til en god tykmælk.

Hjemmelavet tykmælk

2-3 portioner

1/2 liter økologisk sødmælk
1/2 dl økologisk fløde
1/2 dl økologisk kærnemælk, så frisk som muligt

Hæld mælk og fløde i en lille gryde og varm det op, indtil det er på grænsen til at koge. Tag gryden af og lad det køle af, indtil det har samme temperatur som spidsen af din lillefinger. Rør kærnemælken i og hæld det i to til tre skåle. Dæk skålene med husholdningsfilm og stil dem et lunt sted til næste dag. Nyd dem med lidt sirup – i dette tilfælde æblesirup (og det er derfor, at overfladen er lidt marmoreret) – og lidt frugt eller bær oven på.

Note: Jeg blev meget positivt overrasket over smagen – meget lækker og knapt så syrlig som tykmælk ellers godt kan være. Jeg fik også lokket gemalen til at prøve, og han er ellers ret konservativ mht. morgenmadsprodukter.

Det er ikke kun yoghurt og tykmælk, du kan bruge til morgenmaden – den anden dag eksperimenterede jeg med at bruge en lille portion kefir sammen med lidt vaniljesyltede abrikoser (ikke den sundeste morgenmad, men så kan du jo gnaske et æble bagefter) – det kan også anbefales!

Fuldkornsrosinbrød og hvede-havrebrød

Fuldkornsrosinbrød og hvede-havrebrød

I fredags var det gemalens tur til at have morgenbrød med på arbejde, og bageopgaven claimede jeg med det samme. Ikke alene var det en glimrende anledning til at gentage rådet om at bruge surmælksprodukter i bagning – så fik jeg nemlig lavet noget mere 

Æblesmør med kardemomme

Æblesmør med kardemomme

Jeg har tidligere lavet æblesmør… eller rettere jeg troede, jeg havde lavet æblesmør, indtil jeg læste hos KageAnarkisten, at æblemassen skal koges i meget længere tid, end jeg oprindeligt havde lært. Vi fik en pose lysegrønne og meget fine sommeræbler fra mine svigerforældre den anden 

Brombærkoldskål

Brombærkoldskål

Der er nu ikke noget som en portion god, klassisk koldskål en varm sommeraften, og selvom jeg har prøvet både flere jordbær- og hindbærvarianter gennem tiden, så er der intet, der slår den klassiske udgave – måske fordi jeg elsker at skrue op for citronsmagen, som jeg er ret pjattet med?

På grund af al salmonella-snakken, der har været de seneste ti år, så er det efterhånden mange år siden, at jeg har lavet koldskål med æg. Jeg plejer i stedet at bruge lige dele kærnemælk og yoghurt/tykmælk, og det fungerer udmærket, så selvom de danske æg er blevet erklæret salmonellafrie fra den 1. juli i år, så holder jeg mig stadig til den anden kombination.

Med månedens benspænd er det jo særdeles oplagt at lave koldskål, og jeg kunne da heller ikke nære mig og måtte lege med en portion brombær, jeg fandt i fryseren. Det blev til en kraftig og sød koldskål med tydelig brombærsmag, men vil du have en mildere udgave, kan du selvfølgelig blot bruge færre brombær og skære lidt ned i sukkermængden.

Fyldig brombærkoldskål

4 personer

4 dl kærnemælk
4 dl tykmælk
300 g brombær
1½ dl flormelis
1½-2 tsk vaniljesukker
saften fra en halv citron

Mos brombær og flormelis grundigt. Tilsæt vaniljesukkeret og pisk derefter kærnemælk og tykmælk i. Smag til med citronsaft og servér koldskålen sammen med kammerjunkere eller sukkerristede havregryn (brug i så fald mindre sukker i koldskålen, med mindre du vil have en meget sød dessert).

Note: Tyk og kraftig koldskål, der stadig har bevaret vaniljesødmen og citronsyrligheden fra den traditionelle koldskål. Du kan evt. overveje at smide et par citronmelisse-kviste på, da det vil give et frisk og kækt pift til desserten.

Blommemarmelade med kanel

Blommemarmelade med kanel

Tidligere på ugen faldt jeg over nogle store, mørkerøde, og saftige blommer hos en af grønthandlerne, og sådan en pose måtte straks med hjem. Da jeg havde nydt et par stykker i rå udgave, blev resten af frugterne skyllet og udstenet, inden de blev kogt 

Fuldkornsboller med tomater og grillede artiskokker

Fuldkornsboller med tomater og grillede artiskokker

Jeg bruger ofte surmælksprodukter i boller og brød, for det giver en god saftighed til bagværket og sørger for, at det holder sig frisk og blødt i længere tid. Faktisk er en rest kærnemælk eller tykmælk tit en god anledning til at bage en portion 

Syltede drueagurker med dild og fennikelfrø

Syltede drueagurker med dild og fennikelfrø

Min far laver verdens bedste syltede drueagurker OG verdens bedste syltede asier! Af samme grund har jeg aldrig selv forsøgt mig i den retning, for det ville jo være helt umuligt at komme op på siden af.

Ikke desto mindre har jeg netop leget med drueagurker, og det blev ganske godt. Sidste år ledte jeg – uden held – efter drueagurker med syltning for øje, men i år lykkedes det, da jeg fandt dem i en af udendørsboderne ved Torvehallerne. Jeg elsker, at jeg her kan finde en masse af de varer, som supermarkederne ikke har!

Jeg tog udgangspunkt i klassikeren ‘Den grønne syltebog’, men justerede mængderne lidt og tilsatte også fennikelfrø. De smagte ikke nær så meget igennem, som jeg havde forventet (med mindre man decideret bed i et frø), så måske skal de ristes først og derefter puttes i lagen under opkoget? Jeg ville godt have brugt dildskærme, men det glemte jeg at købe i Torvehallerne, så jeg måtte nøjes med almindelig dild, og disse agurker blev også lidt mildere end dem, som jeg plejer at få.

Syltede drueagurker med dild og fennikelfrø

2 mindre glas

Saltlage:

7 dl vand
70 g salt
½ dl økologisk lagereddike

Eddikelage:
½ l lagereddike
400 g rørsukker
½ bundt dild
1½-2 spsk fennikelfrø – evt. ristede

500 g små drueagurker

Kog saltlagen op og lad den afkøle. Vask agurkerne grundigt og lav et snit i hver ende af dem. Læg agurkerne i en skål og hæld saltlagen over. Læg en lille tallerken over, så den kan presse agurkerne ned og holde dem dækket af lagen. Stil skålen i køleskabet i et døgn.

Dagen efter hælder du saltlagen fra. Skold et par sylteglas, ryst lidt vodka rundt i glassene og hæld det ud. Put dernæst agurkerne i glassene. Bring eddike og rørsukker i kog og put dernæst dilden og fennikelfrøene i. Hæld derefter lagen ud over drueagurkerne i de to glas og sørg for, at agurkerne er dækket helt af væsken. Kan spises efter få dage, men bliver bedre af at trække i længere tid.

Nu overvejer jeg at dyrke drueagurker næste år, så jeg for alvor kan komme i gang med agurkesyltningen…

Brombærlikør med lakridstwist

Brombærlikør med lakridstwist

I søndags afrimede vi fryseren, hvilket var en fin anledning til at få brugt et par ting, jeg lige faldt over. Det gik blandt andet ud over en pose brombær, som jeg købte i foråret, og som jeg havde lyst til at forvandle til brombærlikør.