Måned: juni 2012

Rispapirruller med kødsauce og grøntsager

Rispapirruller med kødsauce og grøntsager

Rispapirruller er, hvad jeg vil kalde en ‘klassisk hurtig ret’ i vores hjem, for det er en af mine yndlingsløsninger, når aftensmaden ikke må tage for lang tid. Jeg bruger gerne rejer + grøntsager – gerne med peanutsauce til – men du kan i princippet 

Sommerklassiker på 10 minutter

Sommerklassiker på 10 minutter

Rester i køleskabet er en gave for dem, der gerne vil lave hurtig aftensmad. I stedet for at se på dem som irriterende levninger, der i bedste fald spises på madpakken og i værste fald smides ud, så brug dem i stedet til en omgang 

Kyllingewokret

Kyllingewokret

En af de letteste måder at lave hurtig mad på er ved at smide grøntsager i en wok og lynstege dem. Wokmad er per definition mad med hurtig tilberedningstid, og det passer jo som fod i hose mht. denne måneds benspænd, så selvfølgelig skulle jeg lave en kyllingewokret.

Wokretter kan varieres i det uendelige. Denne kyllingewokret er en ret enkel udgave, men du kan selvfølgelig pifte den op med flere smagsgivere. Jeg er for eksempel ret glad for tørrede limeblade i asiatisk mad og kunne snildt finde på at putte det i sådan en ret her, men også finthakket ingefær, hvidløg eller galanga vil være godt. Du kan også overveje at slutte af med at drysse lidt saltede peanuts eller friske basilikumblade over din kyllingewokret.

Frem med wokpanden – here we go!

Kyllingewokret

2 personer

2 kyllingefileter
lidt chiliolie – eller rapsolie + 1 tsk chiliflager
2-3 tsk grøn karrypasta
1 løg
2 nudelreder
2 håndfulde frosne sukkerærter
3 dl grøntsagsbouillon
1 lille dåse kokosmælk
citronsaft
salt
risvin – kan evt. erstattes af hvidvinseddike eller helt udelades

Pil løget og snit den i tynde både. Hæld lidt chiliolie i en wok, sæt den på komfuret og skru højt op for varmen. Put løgbåde og karrypasta på panden og lad det svitse i et par minutter. Skær imens kyllingefileterne i tynde strimler og smid dem derefter i wokken. Rør jævnligt i wokken og sørg for, at kyllingestykkerne er brunet på alle sider. Tilsæt grøntsagsbouillonen og nudlerne og lad det simre et par minutter. Tilsæt kokosmælken og ærterne og lad din kyllingewokret simre videre, indtil nudlerne er helt klar. Smag til med citronsaft, salt og risvin.

Tilberedningstid: 18 minutter.

Note: Denne kyllingewokret er enkel og hurtig aftensmad, som kan varieres i det uendelige, er en oplagt måde at få ryddet op i grøntsagsskuffen og i øvrigt genererer meget lidt opvask.

Spidskål og lammepølser på 9 minutter

Spidskål og lammepølser på 9 minutter

Dette er muligvis månedens hurtigste ret. Den er tilberedt på 9 minutter, og jeg tror ikke, at jeg kan komme længere ned uden at ty til færdigprodukter – om det så er hjemmelavede eller købte. Retten består af meget få råvarer, og derfor er det 

Jomfruhummer med hvide asparges og avokado

Jomfruhummer med hvide asparges og avokado

Bare fordi månedens benspænd er mad på 30 minutter, så udelukker det ikke retter i den dyrere ende og dermed også retter, du typisk serverer i weekenden. I fredags fik vi denne enkle, sommerlige og dejlige servering, hvor jeg fik udnyttet en portion jomfruhummere, som 

Rabarbersirup med stjerneanis

Rabarbersirup med stjerneanis

Jeg holdt en lille pause fra rabarbersaft-kogningen sidste weekend og lavede i stedet en portion rabarbersirup.

Rabarbersirup

350 g friske rabarber
200 g lyst rørsukker
1 vaniljestang
1 stjerneanis
6-7 dl vand

Snit rabarberstænglerne i mindre stykker og put dem i en gryde sammen med sukker, stjerneanis og vand. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og put både vaniljekorn og -stang i gryden. Varm indholdet op og lad det småkoge i ca. ti minutter. Tag gryden af komfuret og hæld indholdet gennem en si – evt. lidt ad gangen – så du får en klar og smuk rød væske. Skyl gryden og hæld væsken tilbage i den. Sæt gryden på komfuret og bring atter væsken i kog. Lad det koge ind til sirup – hvor tyk konsistensen skal være, er op til dig, men pas på, at du ikke for kogt den for længe, så den bliver til gelé i stedet. Jeg kogte det i ca. 10-15 minutter. Hæld din rabarbersirup på et skoldet glas og lad den afkøle.

Note: Der er gode toner af vanilje og stjerneanis i denne rabarbersirup. Den var lidt mindre sød i forhold til den æblesirup, jeg ofte laver, men nu brugte jeg heller ikke nær så meget sukker. Hvis du have en mere sød rabarbersirup, putter du selvfølgelig bare lidt mere sukker i.

Rabarbersirup kan bruges til alt. Ok næsten alt. Jeg vil først og fremmest anbefale den til desserter – for eksempel frugtsalat vendt i lidt sirup eller oven på is, mousser eller kager. En lille anretning med græsk yoghurt, lidt hakkede nødder samt rabarbersirup ville nu heller ikke være dårligt. Eller måske oven på en skål havregrød?

Grønne asparges i skinkesvøb

Grønne asparges i skinkesvøb

Den anden dag kom jeg hjem fra arbejde og havde absolut ikke lyst til at lave mad. Det sker heldigvis meget sjældent, og da ‘fastfood’ betyder ‘mindst en time til du modtager bestillingen’ her i byen, så fristede den løsning ikke. I stedet priste jeg 

Hvid chokoladekage med citron og hyldeblomster

Hvid chokoladekage med citron og hyldeblomster

Det er ret usædvanligt, at jeg blogger om kage med få dages mellemrum, men jeg blev simpelthen nødt til at tage en hvid chokoladekage med til en, som trængte til forkælelse, og valget faldt på en opskrift på ‘blondies’ (brownies med hvid chokolade), som jeg 

Langtidssimret oksebov med auberginer, tomater og løg

Langtidssimret oksebov med auberginer, tomater og løg

Denne portion langtidssimret oksebov er lavet i protest – altså i protest over det dårlige vejr i sidste uge! Sommertøjet er pt. gemt godt af vejen, og med temperaturer ned til 10-12 grader mente jeg, at det ville passe fint ind med lidt simremad, så vi kunne få varmen. Det passer på ingen måde ind i månedens benspænd, for simremad er bedst, når det får lov til at passe sig selv flere timer i træk, men nu plejer jeg heller ikke at leve 100% af ‘benspændsmad’ hver måned.

Jeg fandt en stor oksebov fra Bondegården frem fra fryseren, så jeg havde fået til test. Den var på ca. 2½ kg, men reelt set var der nok nærmere 2 kg kød tilbage, da jeg havde fjernet ben og sener. Igen oplevede jeg, at kødet duftede godt, da det blev stegt, og det er altså en hel anden oplevelse, end når jeg bruger kød fra supermarkedet. Det krævede lidt mere snittearbejde i forhold til de gange, hvor jeg har købt oksebov hos den lokale halalslagter, men til gengæld var der mere smag i kødet.

Jeg lavede en stor portion langtidssimret oksebov, for der er meget kød på sådan et stykke, men nu havde vi også gæster (de selvsamme, der blev ‘udsat’ for jordbærkage og pastaret med laks), ligesom der også var til flere dage bagefter…

Langtidssimret oksebov med auberginer, tomater og løg

10-12 personer

2-3 auberginer
groft salt
ca. 2 kg oksebov skåret i tern
olivenolie
2 dåser hakkede tomater
3-4 fed pressede hvidløg
10-12 bananskalotteløg, pillede og halverede på langs
2 spsk gurkemeje
1 spsk paprika
1 spsk stødt koriander
1-2 spsk mørk sirup
8 tomater, halverede
salt og peber

Tilbehør – kogte røde linser

Auberginerne skæres i tykke skiver og drysses med groft salt. Lad dem stå og trække i ca. to timer, og børst derefter væde og salt af. Skær auberginerne i mindre tern.

Svits kødet i en stor gryde – evt. over flere omgange – og tilsæt hakkede tomater, hvidløg, gurkemeje, paprika og koriander. Lad det småsimre under låg en times tid. Tilsæt auberginetern og bananskalotteløg. Lad det simre i to timer og sæt så vandet til linserne over i en mindre gryde. Når vandet koger, og du har hældt de røde linser i, tilsætter du de halverede tomater i kødgryden. Smag til med salt, peber og sirup og lad det simre, indtil linserne er færdige.

Note: Langtidssimret oksebov er en dejlig fyldig ret, hvor saucen og kødet bliver rigtig lækkert af den lange tilberedningstid. Retten varmer også godt på grund af krydderierne, men det er ikke fordi, den er speciel stærk, lige når du får den på tungen. Jeg valgte at servere den sammen med røde linser, da linser har en tendens til at blive lidt bløde og smattede, og det passer rigtig godt sammen med simremad (tænk bare på kartoffelmos, der ofte bruges som tilbehør til simremad). Du kan sagtens putte endnu flere grøntsager i retten, og på den måde kan du også skjule ‘kedelige’ grøntsager for folk/børn, som er lidt grøntsagskræsne…

Jordbærkage med hvid chokoladecreme

Jordbærkage med hvid chokoladecreme

Så kom de danske jordbær endelig! Nu har jeg vansmægtet efter jordbær i flere måneder, så det var dejligt at kunne sætte tænderne i et saftigt rødt bær i går, da jeg fremtryllede denne jordbærkage til vores gæster. Og jeg mener fremtryllede, for jeg nåede